02 mars 2011

Även om det är oroligt där ...

... är det föga troligt, att Libyen kommer att bli ett nytt Somalia och vi får se libyska pirater igen. En miljon européer var slavar i Nordafrika från år 1500 till cirka 1830. Det var sjömän, passagerare på fartyg och bybor i avlägsna kustområden som kapades av muslimska pirater både i Medelhavet och Atlanten.

Thomas Jefferson, upphovsmannen till den amerikanska självständighetsdeklarationen och med tiden president, skrev att enligt deras profets lagar som stod i Koranen var det muslimernas plikt att kriga mot de otrogna och ta dem som slavar.

Amerikanska fartyg kapades av nordafrikanska pirater och Thomas Jefferson bad Spanien, Portugal, Neapel, Danmark, Sverige och Frankrike att ingå i en koalition med Amerika för att förmå Barbarstaterna att upphöra med deras kriminella angrepp på liv, frihet och internationell handel. "Det kommer att ge oss respekt," sade han. "Och respekt är ekonomins säkerhetsvakt."

8 Kommentarer:

Nätpolack sa...

Jag tycker ovanstående skribent skall ta och titta litegrann på hur afroamerikanerna kom till USA.. Med den vetskapen i bagaget så skall man nog ta Jefferssons uttalanden med en nypa salt.
Hans deklaration hade för övrigt inte ens kunnat komma till skott om de inte först hade begått ett folkmord dessutom, då "landet usa" inte var deras från början över huvud taget utan är ett stulet land.

Anonym sa...

"Och respekt är ekonomins säkerhetsvakt." Word!

Knute sa...

Visst Nätpolack, men det ändrar inte på det faktum att muslimer i Afrika sysslade med slavhandel.

Ofta ställs frågan, vilket var värst, slavhandeln över Atlanten eller över Röda havet? Från DN:

"Den arabiska slavhandeln är inte lika välkänd som slavhandeln över Atlanten – trots att den var av samma omfattning. Men den har lämnat ett outplånligt avtryck efter sig. Slaveriet kan tydligt spåras i människornas DNA.

På det västra halvklotet förblev slavarna en åtskild folkgrupp under mycket lång tid. Den blandades bara långsamt upp med de vita eller indianerna – eller inte alls. Förhållandet kvarstod i hög grad även efter slaveriets avskaffande, framför allt i USA.

I Nordafrika och Mellanöstern däremot, skedde en ständig uppblandning mellan slavar och slavägare eftersom merparten av slavarna var kvinnor som utnyttjades sexuellt. Därför är det i dag svårt att se några markanta spår efter slavhandeln i dagens Marocko, Egypten och Saudiarabien – trots att några av länderna på Arabiska halvön förbjöd slaveri så sent som 1962–63, och Oman först 1970."

Läs mer: Slavjägarna var afrikaner och araber!

Anonym sa...

Till nätpolack. Det är bara att jämföra siffror på den arabiska slavhandeln med siffror på afrikaner som hamnade som slavar i Nordamerika. Siffror brukar nämligen inte ljuga. Idag är afroamerikanerna de friaste svarta som finns på jordklotet, medan i vissa länder i Afrika hålls fortfarande svarta som slavar, mest av araber, eller svarta muhammedaner.
Angående "folkmord" på amerikansk ursprungsbefolkning kan man bara säga att det sker alltid när två olika civilisationer koliderar. Det samma händer med Europa om den nuvarande utvecklingen ska fortsätta.

/ free bird

Olle sa...

Har araberna och turkarna bett om ursäkt för denna slavhandel? Har Europa och USA krävt ersättning för de sjömän och övriga som kidnappades samt för de "turkiska sjöpass" som krävdes för att slippa piratangreppen?

Nils Dacke sa...

Re "nätpolack m.fl: Jag vill bara påtala att det uttalande av Jefferson, som Knute refererar till, alls inte var Jeffersons eget påfund. Det har följande bakgrund.
"Jihadister från barbareskstaterna hade i flera århundraden bedrivit sjöröveri i Medelhavet och röveri längs stora delar av Europas kuster. Sedan USA år 1783 blivit självständigt förlorade amerikanska fartyg den brittiska flottans skydd, vilket ledde till att piraterna kapade ett antal amerikanska fartyg, vars besättningar togs till fånga. Den unga nationen sökte en lösning på detta problem. Som ett led i detta besökte år 1786 Jefferson, amerikansk ambassadör i Frankrike, och Adams, ambassadör i London, Sidi Haji Abdul Rahman Adja, barbareskstaternas ambassadör i London.
De två amerikanerna hade kongressens uppdrag att förhandla fram ett fredsavtal enligt dennas önskan att blidka de stater som bedrev sjöröveri. Under mötet frågade de båda blivande presidenterna Rahman Adja varför muslimerna var så fientliga mot USA ett land med vilket de inte haft någon tidigare kontakt. Senare avlade de följande rapport för kongressen.
”Ambassadören svarade att det grundades på deras profets lagar, att det var skrivet i Koranen att alla nationer som inte erkänt deras auktoritet var syndare, att det var muslimernas rätt och skyldighet att föra krig mot dem var än de påträffades och att förslava alla som kunde tas till fånga och att varje muslim som dog i striderna var säker på att gå till paradiset.”
"Vi är inte färdiga med Jefferson än. Obama gjorde ett stort nummer av att den förste muslimen i representanthuset, svor eden på det exemplar av Koranen Jefferson haft i sitt bibliotek. Han nämnde dock inte att Jefferson skaffat Koranen i syfte att enligt Sun Tzus råd ”att lära känna sin fiende”. Och precis det gjorde han. En av de första åtgärderna sedan han tillträtt som president 1801 var att sända ett antal fartyg och delar av marinkåren till Medelhavet för att bekämpa piraterna. Han förklarade samtidigt att ”Amerika kommer att spendera millioner för försvar men inte en cent som tribut”."
Se vidare http://www.thenewamerican.com/index.php/opinion/sam-blumenfeld/4479-thomas-jeffersons-quran m.fl.

x sa...

Intressant historiskt ämne som sällan diskuteras, För att hitta icke muslimer att förslava reste dom hela vägen upp till Island. " I juni 1631 angreps kustbyn Baltimore på Irlands sydkust och 130 män, kvinnor och barn fördes bort för att säljas i Alger År 1640 satt omkring 3 000 britter förslavade enbart i den staden. "

"De flesta slavarna användes som tjänare eller arbetskraft, kvinnor ofta som sexslavar. Men vissa slavar levde ett behagligare liv, även om de fortfarande var tvungna att lyda sina herrar. Soldater och konkubiner hörde dit, och det gjorde också eunuckerna. "

Vivian sa...

Sudan håller slavmarknader fortfarande och både kristna sudaneser och menniskor från Darfur har blivit tagna till fångna och sålda till högstbjudande.

Simon Deng, vittnar om sitt slaveri i Sudan:

http://hodja.wordpress.com/2010/10/20/simon-deng-forhenv%c3%a6rende-slave-beretter/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.