21 mars 2011

Sent kommer sanningen...


Här är klipp från Verum Serum :

Det kommer inte som en nyhet för någon, tror jag, att Barack Obama från tiden 2002/2003 var så mycket emot krig, som någon traditionell politiker kunna vara, särskilt i efterdyningarna av
9 / 11. Men för att ytterligare illustrera det, här är några bilder - sällan publicerade - från ett anti-krigs-rally i Chicago i mars 2003, strax innan den första attacken mot Irak.


Här är Obamas ståndpunkt på den tiden:

Det är vad jag motsätter sig. En dumt krig. Ett oöverlagt krig. Ett krig som inte bygger på förnuft, utan på passion, inte princip, utan politik.

Låt mig vara tydlig - jag har inga illusioner om Saddam Hussein. Han är en brutal man. En hänsynslös man. En man som slaktar sitt eget folk för att säkra sin egen makt. Han har upprepade gånger trotsat FN: s resolutioner, motarbetat FN: s inspektörer, utvecklat kemiska och biologiska vapen, och strävar efter kärnvapen-kapacitet.

Han är en ond man. Världen, och det irakiska folket skulle få det bättre utan honom.

Men jag vet också att Saddam inte utgör något överhängande och direkt hot mot USA, eller sina grannar, att den irakiska ekonomin är i spillror, att den irakiska militären består av en bråkdel av sin forna styrka och att det internationella samfundet kan samarbeta för att hålla honom tillbaka tills han, som alla små diktatorer, faller i historiens soptunna.

Jag vet att även ett framgångsrik krig mot Irak kommer att kräva en amerikansk ockupation av obestämd längd till obestämd kostnad, med obestämda konsekvenser.

Jag vet att en invasion av Irak utan ett tydligt mål och utan ett starkt internationellt stöd endast kommer att underblåsa Mellanöstern och uppmuntra till det värsta, snarare än det bästa impulserna i arabvärlden och stärka rekryteringen för al-Qaida.


Men nu är det skillnad? Har Obama en klar logik i fallet med Libyen?


8 Kommentarer:

Hjalbert sa...

Motgiftet sattes in för sent.

Knute sa...

Helt klart en fälla. Först tubbas Väst att anfalla Gaddafi, sen drar sig Arabförbundet ur, och Väst sitter fast i ett stamkrig på al-Qaidas sida. Samma sak hände i Bosnien och Kosovo. Även utan Västs inblandning hade det inte blivit något folkmord. Folk vill inte kämpa till sista blodsdroppen utan hade lagt ner vapnen och så hade ordningen under tyrannen återställts.

Däremot när det verkligen skulle behövts, ja då sitter de höga herrarna i Väst med armarna i kors. En kommentar av Vivian:

"Varför är det så viktigt att rädda libyska rebeller från nedslaktning, när Sudans Bashir kunde slakta 3 miljoner kristna och 2 miljoner muslimer i Darfur utan att det ens blev uppmärksammat som förstasida nyhet?
Âr det oljan igen? Eller är det för att dansa efter arabförbundets pipa? En dansvisa, som visade sig att vara en fälla."

http://everykindapeople.blogspot.com/2011/03/vem-i-helvete-tror-du-att-du-ar.html?showComment=1300748120334#c2516779801122759287

Tobbe sa...

I Libyen jagas civila med jaktplan och stridsvagnar. Där är det en flygförbudszon som ska upprättas. Helt annat än en landinvasion.

Berit sa...

När man ser foton därifrån verkar det mer som en "No-walk-no-drive zone"

gäster sa...

Al-Qaida med missiler på gränsen till Europa – under NATO-beskydd!

Libysk rebellbefälhavare medger att hans krigare tillhör al-Qaida och att de lyckats plundra militära arsenaler i den libyska rebellernas område inklusive missiler...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8407047/Libyan-rebel-commander-admits-his-fighters-have-al-Qaeda-links.html

http://hodja.wordpress.com/2011/03/26/libyan-rebel-commander-admits-his-fighters-have-al-qaeda-links/

JR sa...

Knute sa...

JRs kommentar bestod av förolämpningar i stället för sakliga argument.

Berit sa...

Det förundrar mig alltid hur ett fåtal av de som skriver kommentarer inte klarar av att presentera några som helst sakliga, logiska argument för sitt tyckande utan hemfaller åt skällsord och personangrepp på den som skrivit.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.