14 mars 2011

Hur blir man palestinsk hjälte?

Två dagar efter det att fem medlemmar från en israelisk familj knivhuggits till döds invigde palestinska myndigheten ett nytt torg.

Palestinierna från president Mahmoud Abbas Fatahrörelse hyllar Dalal al-Mughrabi, ledaren för den grupp som dödade 35 israeler när de kapade en buss 1978.

"Vi prisar våra martyrer och visar lojalitet mot alla martyrer i den nationella rörelsen," sade Fatahmedlem Sabri Seidam vid avtäckningen av en plakett, som visar Mughrabi med ett gevär framför en karta av Israel, Västbanken och Gazaremsan. Torget var smyckat med palestinska flaggor.


Författaren till denna artikel, *Richard Baehr undar huruvida gärningsmannen till morden i Itamar kommer att någon gång i framtiden vara förtjänt av ett torg döpt efter hans "heroiska handlingar". Vad gör någon till en palestinsk hjälte?

Är det:
1. Hur många judar man dödar?
Antal verkar vara viktigt. Bara fem dog. Itamar-mördarens timing var dålig, han missade två barn.
Det verkar troligt att självmordsbombaren som mördade 30 gamla överlevande judar från Förintelsen under en påskhögtid i Netanya eller självmordsbombaren som dödade 21 ungdomar på Dolphinarium diskoteket i Tel Aviv är bland de palestinska "frihetskämpar" som har större chans att få ett torg namngett efter sig.

2. Hur många unga judar man dödar?
Att mörda små barn verkar ge fler poäng. Att döda en 4-årig judisk flicka ger 78 poäng, en 4-årig pojke 75. Det totala antalet judiska levnadsår verkar vara det som räknas.

3. Hur grymma var morden?
Itamar-mördaren får högt betyg i denna kategori. Det är inte vilken mördare som helst som kan skära halsen av ett spädbarn, eller sticka en 4-åring i hjärtat

4. Hur stor uppmärksamhet fick morden i media?
Var det förstasidenyheter i New York Times? Bakgrundsnyheter i NPR eller BBC? Inte så bra här, nyheten försvann i den japanska jordbävningen.

5. Bringade mördaren glädje till palestinska hjärtan?
Absolut! Efter att nyheten offentliggjorts samlades människor ut på gatorna i Gaza för att fira, och dela ut godis.

*Detta är en sammanfattning av Selection Sundays for Savages av Richard Baehr

1 Kommentarer:

MS sa...

De får säkert även martyrpengar som vi svenska skattebetalare bidrar med i o m de ca 400 miljoner som årligen hamnar i Gaza.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.