04 mars 2011

Matpriser högre än någonsin


Vi lever allt i en underlig värld. Vi subventionerar odling av majs som används till bränsle, men vi stoppar oljeproducenter från att borra efter olja.
Så vad händer? Priset på mat och energi skjuter i höjden. Livsmedelspriserna är nu högre än någonsin och man befarar mer global oro.

Den globala matprisindex satte nytt rekord för tredje månaden i följd, enligt FAO (Food and Agriculture Organization)

När FAO först började jämföra matpriser 1990 satte man index till 90 poäng och det representerar en sammanställning av priserna för socker, spannmål, oljor, kött och mejeriprodukter. Indexet ligger nu på 236 poäng, vilket är 2,2 procent högre än rekordet för februari, då stigande priser utlöste upplopp och mat-exportförbud i vissa utvecklingsländer.

Trenden började redan i juli förra året, när sommarens översvämningar i Pakistan, torka i Australien och Kanada och skogsbränder i Ryssland minskade det globala matutbudet och marknadsspekulationerna tog fart. Nyheter om höjda matpriser följs av höjda priser på olja. Priset på råolja ligger nu högre än rekordpriset för tre år sedan.


Don't worry, be happy! Federal Reserves ordförande Ben Bernanke sade att han är inte särskilt oroad över inflationen eller de höga kostnaderna för bränsle.

-----
Jag har utökat grönsakslandet, planterat fler fruktträd och börjat bygga ett hönshus.

2 Kommentarer:

Alma1550 sa...

Namninsamling beträffande folkomröstning om
invandringen.
Regimens sista utspel är droppen !
Namninsamlingen pågår på nedanstående länk.

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5329

Anonym sa...

Är frågan egentligen om det finns för lite mat? Eller för mycket folk..?
Kådisbranschen kanske skulle uppmuntras?
Kanske SIDA kan göra lite nytta och köpa in några ton?
//WR

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.