25 mars 2011

Världens bästa välfärd räcker inte långt

Ersättningen för personlig assistans till funktionshindrade kostar staten mer än sjukpenningen gör. Nu ska regeringen sent omsider tillsätta en utredning för att stävja missbruk, utan att de som verkligen behöver hjälp drabbas.

För något år sedan avslöjades en man som lyckades få ut över tre miljoner kronor i assistansersättning från försäkringskassan genom att utge sig som rullstolsbunden. Han hävdade att han behövde hjälp med att äta, vända sig i sängen och över huvud taget förflytta sig. Familjemedlemmarna agerade assistenter. Brottet kunde pågå i flera år men avslöjades då 33-åringen besökte Liseberg. Där fångades han på bild, stående och dansande med kaniner.

Domen blev fängelse men inte utvisning. Media nämnde ingenting om att det är en irakisk familj. På bilden en variant där de gett kanindansaren rött hår.

1 Kommentarer:

Johan sa...

I just det här fallet är det extra märkligt att inte nämna ursprung för det är enda anledningen till att bedrägeriet fungerade. Om mannen hade varit född och uppvuxen i Sverige hade han inte i vuxen ålder kunnat påstå att han hade ett så allvarligt handikapp. Det fungerar enbart om man är invandrar och inte deltagit i svenskt samhälle under uppväxten.

Så även om man tillhör de som normalt tycker etnicitet är irrelevant så är inte så i det här fallet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.