30 april 2011

Frihet att välja

Under flera år i min tidiga barndom, gick jag nästan varje kväll över till grannens ladugård med en 3-litershink och fick den fylld med spenvarm mjölk.
Nästa dag hade grädden flutit upp till ytan så att man kunde skumma av den med en sked.
Så vitt jag vet blev ingen i vårt 6-personershushåll magsjuk.

Efterfrågan på icke-pastöriserad mjölk ökar stadigt i USA, småjordbruk växer upp lite varstans och flera av dem säljer mjölk till vänner och grannar, vilket är ett hot mot jättejordbruken som har pengar att satsa på mjölk-lobby i Washington.

Från Washington Times:

En årslång hemlig undersökning, som inbegripit alias och brottsprovokation, resulterade i en överraskningsinspektion kl. 5 på morgonen vid en Amish bondgård i Pennsylvania och nu har det kulminerat i att Feds. tillkännager att de tar fallet till domstol, för att stoppa Rainbow Acres Farm från att sälja sin olagliga vara till villiga kunder i Washington-området.

Varan de säljer är opastöriserad mjölk.

Det är en kamp som pågått bakom kulisserna i flera år, där förespråkare för naturliga livsmedel hävda att obehandlad mjölk, som det också kallas, är nyttigare än den pastöriserade produkten, medan Food and Drug Administration säger att obehandlad mjölk kan innehålla skadliga bakterier som salmonella , E. coli och listeria.
"Det är FDA: s ståndpunkt att obehandlad mjölk aldrig bör konsumeras", säger Tamara N. Ward, taleskvinna för FDA.

Så nu behöver vi inte oroa oss över att de onda amish-folket ska sälja något till oss som vi vill ha.
Staten tar hand om oss!

Det här inlägget avser inte att bedöma vilken sorts mjölk som är bäst för olika människor. Allt jag vill säga är att amerikanerna har rätt att konsumera dessa produkter utan att den federala regeringen lägger sig i för att bedöma vad som är "bäst".
Om det finns berättigade farhågor vad gäller säkerheten i opastöriserad mjölk bör det hanteras på statlig och lokal nivå. Den fria marknaden sorterar snabbt bort de producenter som inte lever upp till kundens önskemål.

Jag undrar hur det kommer sig att vi får köpa rått kött, speciellt griskött, råa ägg, ostron...tänk så farligt det också är.Individer har rätt att själva bestämma vad de ska göra med sina kroppar och vad de stoppar i sig och inte.
Redan 2009 såg Glenn Beck vad som var på gång:
7 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Jag känner mig genast mycket tryggare när jag vet att pappa staten har tagit hand om dessa usla, hemska människor som säljer opastöriserad mjölk. Hoppas att dom får livstidsstraff för detta oerhörda tilltag!

Skämt åsido, jag börjar bli oerhört trött på intrånget i mitt liv där staten talar om vad som är bra eller inte bra för mig, låt mig bestämma det själv! Hälsosamma saker som funnits sedan tidernas begynnelse är helt plötsligt inte bra för oss! Medan saker som aspartam och glutamat som de facto INTE är bra för hälsan (gift?), är helt ok?!

Anonym sa...

Berit, den här gången håller jag faktiskt inte med dig.

Du skriver att "individer har rätt att själva bestämma vad de ska göra med sina kroppar och vad de stoppar i sig och inte".

Syftet med pastörisering är att bl.a. avdöda de sjukdomsframkallande bakterierna Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia och EHEC. Det gäller alltså mycket allvarliga, t o m dödliga sjukdomar, som är smittsamma. Varje människa som dricker opastöriserad mjölk och drabbas av en av dessa allvarliga sjukdomar riskerar att smitta andra och sätta igång omfattande epidemier. Det är alltså inte enbart en fråga om vad som händer med den EGNA kroppen. Man utsätter hela sin omgivning samt omgivningens omgivning osv för fara.

Visst var det mysigt det där med att att hämta sin barndoms spenvarma mjölk och grädden som skummades av ytan med en sked. Att ni inte blev sjuka av detta kan bero på att tiden mellan mjölkningen och konsumtionen var mycket kort jämfört med dagens långa transporter till konsumentern och att bonden ifråga uppfyllde de hygieniska kraven.

Att grädden numera inte går att skumma av från ytan beror inte på pastöriseringen, utan på HOMOGENISERING av mjölken. "Mjölkfettet innehåller ett ämne som kallas xantin oxidas (XO). När mjölken INTE är homogeniserad, smälts både fettet och XO i magen och tunntarmen till mindre molekyler som antingen används av kroppen eller utsöndras.
MEN homogeniseringen gör att en del av XO går in i blodströmmen utan föregående
bearbetning. Detta orsakar en beläggning som förtränger artärerna (atheroskleros) och i förlängningen ger det som i dagligt tal kallas för åderförkalkning.

Vad åderförkalkning innebär vet de flesta, men endast ett fåtal tycks bry sig om den verkliga orsaken. Man skyller enbart på kolesterolet, som visserligen är en av bovarna i dramat, men utan XO-aktivitet i blodet blir det inga kärlskador av kolelsterol.

I Sverige säljs nu även ohomogeniserad mjölk i de större livsmedelsaffärerna!

Magentan

Ryssjavel sa...

Vad ska då göras åt butiker som säljer Mozzarella? Den görs på opastöriserad ost.

Magen vänjer sig vid opastöriserad mjölk efter första gången man fått i sig den. Bara första gången man dricker den finns risk för magproblem.

Berit sa...

Det är helt klart att kulturella och politiska faktorer inkräkta på beslut om livsmedelssäkerhet.

Kulturella och politiska faktorer förklarar varför ost av obehandlad mjölk anses säkert i Frankrike men betraktas med stor skepsis i USA. Traditionell osttillverkningsteknik, använd på rätt sätt och med riktiga kvalitet-kontroller, eliminerar patogener utan behov av pastörisering. Miljoner människor konsumerar opastöriserad ost i Frankrike, och varje försök att förbjuda en sådan grundläggande del av den franska kulturen skulle möta enormt motstånd

Magentan, jag kan själv lagligt välja om jag vill utsätta min kropp för extra hälsorisker genom att röka och konsumera mängder av alkohol.....

Berit sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann-Marie sa...

Glöm för allt i världen inte råa grönsaker heller, vem vet vilka bakterier/baciller det är på dom! Hu!

elina sa...

Man vet aldrig vad man utsätter sig för vid matbordet. Kunde vi inte få kontrollerade matpaket av Staten i stället? Det är bara att höja skatten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.