04 april 2011

Jag är statsministerkandidat, säger partiledaren Timo Soini

Sannfinländarna kan få rekordhöga 20 procent i finska riksdagsvalet. Spydpigen har en intressant synpunkt på saken, som jag tillåter mig att låna och översätta:

Det har kommit ett nytt parti i Finland, som motsätter sig invandring. Så långt är det bra! Men de är också emot det svenska språket, som sedan urminnes tider har talats i västra Finland längs Bottenviken.

Det är det mest löjliga jag har hört. Finnarna är på grund av sitt språk mycket isolerade, liksom också ungrarna. Magyariska [ungerska] hör inte till de indoeuropeiska språken och är därför mycket svårt att tillägna sig för oss andra, och det är mycket svårt för finländare att lära sig ett indoeuropeiskt språk. Gymnasieskolorna gör säkert vad de kan, men det är ovanligt att träffa en finne med studentexamen som kan uttrycka sig på svenska eller engelska. De skulle därför snarare vara glada att en del av befolkningen från födelsen bemästrar svenska. Med svenska kan de enkelt förstå och göra sig förstådda i Norden samt lära besläktade språk. Det är en bra sak som man inte ska plocka bort!

Illustration till Finlands nationalepos "Kalevala", målad av Gallen Kallela.

15 Kommentarer:

Knute sa...

Kan det vara det politiskt korrekta fjäskandet för mångkulturen (islam) som gör vårt språk impopulärt? Om man i Finland kan se svensk television byter man nog snabbt kanal för att inte reta sig på den lilla verklighetsfrånvända klicken i Tukholmassa, Tokholm, som anslår tonen i Sverige.

Anonym sa...

Hur ska vi definera "emot svenskan"? Sannf. är emot obligatoriska svenskundervisningen i Finland. Den är onödig redan på grund av faktum att i praktiken de flesta studenter är inte intresserad och vill inte lära den. Vid undervisning är "frivillig" ju alltid bättre än "obligatorisk".

Många sannf. vill också se svenskan som et officielt minoritetsspråk i stället av den nytida situationen där svenskan är ett officielt nationalspråk bredvid finskan. Med andra ord: Sannf. vill att svenskan borde ha en motsvarande position som finskan har i Sverige - ett minoritetsspråk.

Men övrig, Svenska Folkpartiet har förekommat som det mest "liberala" och invandringspositiva partiet i landet. SFPs Astrid Thors är invandringsminister, som har försökt locka mer asylsökare till Finland. Kanske också därför tycker väljare inte om SFPs krav i allmänhet.

- Helsingforsare

MG sa...

Om tillägnandet av ett indoeuropeiskt språk är så svårt för finländare, kan man väl förstå att de hellre inriktar sig på engelska, där utväxlingen ovedersägligen blir större.

Bill sa...

Det är hysteriskt roligt när SD:are tycker illa om Sannfinländarna som tycker att man inte ska prata svenska i Finland, samtidigt som SD:are säger att man bara ska prata svenska i Sverige. Bita sig i svansen och kasta sten i glashus samtidigt...

Knute sa...

Bill, visst vill Sannfinländarna att svenska ska pratas i Finland. Läs kommentaren av Helsingforsaren.

Knute sa...

Ungerska och finska är språk som måste uppstått i jämlika och jämställda samhällen.

Ordet "ha" finns inte, medan man på svenska knappt kan säga en mening utan att använda ha, hade, haft. Ägandet får konstrueras på andra sätt.

Orden "han" och "hon" heter praktiskt nog samma sak, på finska "hän" och ungerska "ö".

Knute sa...

Finsk präst befinner sig mitt i skottlinjen mellan myndigheter och islamister:

Priest accused of inciting religious hatred for calling jihad terrorists "terrorists"

"If you don’t come to your senses we’ll cut off the heads of you and your family"

http://www.jihadwatch.org/2011/04/finland-priest-accused-of-inciting-religious-hatred-for-calling-jihad-terrorists-terrorists.html

Anonym sa...

Alla beslut, upprepar, alla beslut som man fattar i Finland som ytterligare isolerar det landet från omvärlden är av godo!
De svensktalande i Finland är välkomna hem till det stora starka Sverige! Vi har gott om plats för dem!

Knute sa...

Konstig kommentar, anonym. Varför skulle Finland isoleras, det är ju ett föredömligt land i många avseenden, inte minst dess restriktiva invandringspolitik som Sverige borde ta efter.

För övrigt har svensktalande hemortsrätt i Finland. Det har funnits svensktalande personer i Finlands kusttrakter redan långt före år 1000 eftersom alla bosatta i Östersjöns och Bottenhavets kusttrakter var sjövana folk med utmärkta båtar.

Anonym sa...

Finland var en verklig del av Sverige i 700 år ända till 1810, då tsaren tog över. Det fanns dessförinnan inget Finland, det kallades ÖstSverige.

Kanske ska vi plocka in Finland i "Storsverige" igen?

gäster sa...

EU:s nyttiga idioter orkar gudskelov inte hålla i rodret för finska skutan

Katolska nyhetsbyrån CNA varnar Västerlandet för att vara alltför godtrogna inför extremister som uppträder som ‘moderata islamister’ i samband med omvälvningarna i Nordafrika och Mellanöstern. Inte minst EU och president Obama fungerar som sådana nyttiga idioter inför jihadisterna.

Nationalistisk katolik rör om i Finland. Sannfinnländarnas ledare Timo Soini vill begränsa invandringen och kasta ut euron.

Helt klart ansluter sig Finland nu till huvudfåran i den europeiska kulturen.

Knute sa...

Folket har talat

Utrikesminister Alexander Stubb, Samlingspartiet: ”Rösterna har avgetts. Folket har talat.”

Statsminister Mari Kiviniemi, Centern: ”Man måste lyssna på folket.”

Jyrki Katainen, Samlingspartiet.: ”När ansvarskännande politiker sitter tillsammans i en regering så gäller det att ha Finlands bästa för ögonen och det kommer vi att ha.”

Timo Soini, Sannfinländarna: ”Vi ska högakta folkets vilja och skapa en god regeringsgrund.”

Jutta Urpilainen, Sdp, storsint: ”Perussuomalaiset (Sannfinl) har gjort ett enastående val och jag vill sända mina oförblommerade lyckönskningar till deras partiledare Timo Soini!”

Merit Wager: Sverige har en del att lära av Finland om respekt och demokrati i politiken.

http://snaphanen.dk/2011/04/18/venstrefl%C3%B8jens-homo-hadere-ii/

Knute sa...

Sannfinländarnas sterke framgang ryster ikke bare finsk politikk. Ringvirkningene kan bli kraftige også i Portugal.

Soini håper nemlig å torpedere den europeiske innsatsen for å redde Portugals økonomi med en gigantisk økonomisk hjelpepakke.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10092390

Björn sa...

Jag talar fem språk och efter att ha rest runt på alla Kontinenter tycker jag att man i Finland skall lära sig Finska samt engelska. De som önskar kan ju välja svenska som ett tredje språk. Finska barn går ut på internet. Är de flesta sidor på svenska?

Katariina Aho sa...

Jag bor i Vasa på Finlands västkust där 24 % av stadsborna talar svenska som modersmål. Det finns absolut inget märke på att svensksspråkiga hotas av andra. Antalet finnar är 5,3 milj, varav ca. 290 000 är svenskspråkiga medräknad Åland. Jag sjäv behärkar fem språk av vilka svenska har varit svårast att lära sig.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.