26 april 2011

Obama skyller ifrån sig

De stigande oljepriserna hotar att sabotera varje liten antydan till ekonomisk återhämtning i USA och Obama, som nu är ute på valkampanj, skyller i vanlig ordning på allt mellan himmel och jord utom sin egen politik.
Hans popularitetssiffror sjunker fortare än en Titanic och amerikaner börjar inse att Obama och hans Demokrater haft två år på sig och deras åtgärder har åstadkommit skador som de inte längre kan skylla på Bush eller WallStreet, så nu försöker Obama lägga skulden på oljebolagen och "spekulanter".
Den senaste tidens stegring i priset bensin anses hota popularitetssiffrorna så våra politiska ledare försäkrar oss att "myndigheterna" kommer inte att lämna något ogjort när det gäller att avslöja eventuellt olagliga handlingar inom olje-och gasindustrin vilka är ansvariga för denna skandal."
Jag känner mig redan lättad!

Sådana tillkännagivanden av politiker verkar vara rutin, när media börjar rapportera om allmänhetens upprördhet, och såtillvida är det ingen överraskning. Den nya variant som utspelar sig vad gäller nuvarande prishöjningar, är att media nu skyddar det politiska etablissemanget från någon som helst skuld. Nu presenteras vi inte med de gälla fördömanden skriken om att Bush / Cheneys kumpaner inom oljeindustrin roffar åt sig. Istället skyndar sig MSNBC och New York Times att försäkra oss om att herr Obama är utan skuld.

Men vänta lite!

1) Inhemsk prospektering och borrning efter nya källor, ofta inom befintliga råoljefält har förbjudits av herr Obamas byråkratiska lakejer. Man undanhåller miljarder fat från den globala marknaden och därigenom minskas utbudet av produkten.

2) Inga tillstånd för uppförande av nya oljeraffinaderier har utfärdats på över 3 decennier trots exponentiellt ökande efterfrågan.

3) Federal Reserve har varit verksam och dess tryckpressar har jobbat med warpfart under drygt 2,5 år för att betala de okontrollerade federala utgifterna, som lett till en devalvering av den USA-dollar som används för att köpa råolja på den internationella marknaden.


Ta er en titt på diagrammet nedan som nyligen lagts upp av Karl Denninger på The Market Ticker ®.


Den röda och gröna linjen är priset på olja per fat och den vita linjen är värdet på dollarn.


Ekonomer över hela världen anser att Feds ordförande Ben Bernankes lättvindiga penningpolitik har hjälpt till att släpa lös inflationen av råvarupriser runt om i världen.
Även om Mr Bernanke förnekar att de kvantitativa lättnaderna i USA har ökat priset på guld, silver, majs, bomull, koppar och olja, för att nämna några, är det inte många som tror honom längre. Den amerikanska dollarn sjunker och råvarumarknadens priser går upp. Bernanke är helt inriktad på att förhindra deflation. Att de globala livsmedels-och råvarupriserna har stigit så mycket som 40-50% under det senaste året och att inflationen blir värre tycks ha undgått honom fullständigt.

1 Kommentarer:

Victor N sa...

Kul att se att bloggarna inte helt härjas av känslostinnade inlägg och "RASISM!"-utpekningar. När svensken involverar sig tenderar det oftast att bli ett barnsligt fingerpekande och inget annat.

Så, tack för saklighet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.