12 maj 2011

Dags att tänka om

Om du har ett företag som i åratal gått med förlust och du måste ta av dina besparingar för att hålla företaget i gång, skulle du behålla det företaget?
Det är så USA's Statliga Postverk drivs.

Konstitutionen beordrar att Kongressen etablerar ett postverk, men inte att man ska ha monopol på leveransen av post.
Under lång tid fungerade verket, det växte och gick ihop sig ekonomiskt, det var den enda form av kommunikation förutom direkta samtal. En gång i tiden täckte priset på ett frimärke den verkliga kostnaden.

År 1840 kostade det 14,5 cent att skicka ett brev från New York till Boston och det tog 5 dagar.
(En textilarbetare tjänade runt 2 dollar i veckan)

Lysander Spooner startade ett eget företag som konkurrerade med Staten. Han levererade snabbare och billigare och ända fram till hemmen, i stället för till ett postkontor.
Staten svarade genom att sänka portot och inom 10 år hade båda företagen sänkt priset till 3 cents. Statens Postverk gick med förlust, Spooners tjänade pengar.

Staten stämde nu Spooner för att tvinga honom att ge upp sitt företag, men juryn gillade vad Spooner gjorde, fann inget fel med det och Staten förlorade.
Då gjorde politiker vad de alltid gör när de inte klarar konkurrens, de stiftade en lag som förbjöd någon annan än de själva att leverera första-klass-brev. Den lagen gäller än.

Alltsedan dess har Postverket gått med förlust, man behöll 3 cents-priset i över 100 år och täckte förlusten med skattepengar, speciellt efter 1913 när man införde inkomstskatt, men samtidigt började man också devalvera dollarn.
Sedan 1960 har portot gått upp från 5 cents till 44 cents , servicen är sämre, byråkratin har vuxit och konkurrens är fortfarande olagligt. Under de första tre månaderna av detta år har Posten redan använt 2 miljarder av den kredit som Staten gett dem. Deras totala kredit är 15 miljarder och de beräknar att pengarna kommer att ta slut i september.
Precis som allting annat som Staten driver fortsätter man bara att låna och aldrig betala tillbaka. Det bara växer. Staten kan inte producera rikedom, bara konsumera.

Så varför håller vi detta monster vid liv nu när människor kommunicerar på så enormt många andra sätt ?
Röster!! Postverket har över 300,000 anställda och de röstar och deras familjemedlemmar röstar.
Postverket borde säljas, det skulle spara pengar för alla och vi skulle slippa reta oss på ineffektivitet. När vi någon gång måste skicka viktiga papper eller paket gör vi det ändå med Fedex eller UPS eller andra företag som garanterar leverans på utsatt tid.

Kommer det att hända? Jag tänker inte slå vad om det.

1 Kommentarer:

Johan sa...

Nu tycker jag du är ogin. De är inte bara bra på att förstöra pengar, de kan förstöra personal också. Det är inte för inte som ni har begreppet "postal". Fast de sägs ha bättre arbetsklimat numer.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.