01 maj 2011

Money, money

S&P har nyligen nedvärderat USAs kreditvärdighet och Kina har börjat dumpa skuldsedlarna (U.S. Treasury securities) och investerar i guld. Man gör det sakteliga i hopp om att inte alla gör det samtidigt, vilket vore slutet för US.dollarn och deras skuldsedlar blir därmed fullständigt värdelösa.

USA har nått sitt nuvarande lånetak nu och det är därför man har vilda diskussioner om man ska höja det eller inte.

Under tiden trycker Feds. mer pengar, och köper skulden. Under 2009 "köpte" Feds det mesta av nya US. Treasuries (egentligen trycker man inte pengar utan mer skuld).

Bankerna lånar från Feds till 0,5% ränta och investerar i US. Treasuries som ger en återbäring på 2-4% beroende på tiden. Så mycket av dessa pengar har blivit en direkt gåva till bankerna.

Men alla pengar används inte till att köpa skulden. En hel del hamnar på aktiemarknaden. Att Dow är så hög beror enbart på att Feds. och även andra nationer, har tryckt pengar som de dumpar i aktier.
Det ser snyggt och förtroendeingivande ut men är bara bluff och inflation.

Allt detta bäddar för en global katastrof. Det har visat sig vara en katastrof för varje land som har gjort det tidigare - Zimbabwe, Tyskland, Ungern, Jugoslavien och länder i Sydamerika - men då har det varit inom bara just dessa länder. I de flesta fall var människorna misstänksamma mot sina regeringar, så de såg till att ha betydande tillgångar utanför landet i annan form än den lokala valutan. Problemet nu är att den amerikanska dollarn är världens reserv-valuta och alla centralbanker använder US.dollar som uppbackning för sina egna valutor. Alla dessa länder kommer i värsta fall att upptäcka att de inte har några tillgångar och det kommer då att drabba hela världen.

Det tumult vi ser i arabvärlden är en viktig del i pusslet. Vi har inte sett slutet eller lösningar i Tunisien, Egypten, Syrien, Algeriet och jag väntar bara på den tändande gnistan i Saudiarabien.

(I all hast, SS!)

5 Kommentarer:

Anonym sa...

USA har kört med skulder som norm både på nationell ner till personlig nivå under lång lång tid.
Problemet är att ingen velat se det som ett problem för då måste människorna börja ge upp på sin livsstil och det går inte hem i stugorna.
Jag har många bekanta i USA och det är skrämmande hur tänket gått där. Det är inte "jag vill ha" utan "jag förtjänar" inställningen till inköp och konsumtion som satt folk i klistret.
De konsumerar även om de inte har stålarna på varken kort eller lång sikt!
Om den normen satts av ledningen och sedan pumpats in i folkets tankebanor så går det så klart åt h-vete.
Lyxfällan på TV3 borde vara ett obligatoriskt tv-inslag för amerikanerna.

//misool

Anonym sa...

Tack för denna förklaring nu fick jag ihop det som jag inte förstått tidigare. Det är naturligtvis skrämmande och jag tror att vi är nära en världs depression.
Jag har sedan 70 talet känt till ökningen av USA:s
statsskuld och varit så förvånad över att man inte har satt ner foten. Samtidigt vet jag att det är Wall Str. som bestämmer i USA och så vill Pentagon ha sina miljarder. Det finns en hel del likheter med det Romerska riket som gick under och det Amerikanska riket som är på väg att göra det... /SS

Vivian sa...

Hvad händer det om Fed inte vill köpa upp skulderna längre?

Berit sa...

Om Feds inte köper skuldsedlarna måste man höja räntan jättemycket för att andra ska vara intresserade av att köpa. Det leder till att staten inte kan betala.

gäster sa...

Obama ger pengar till den "arabiska våren", det vill säga det muslimska brödraskapet. Det är ren dumhet eftersom grundproblemet är att de muslimska länderna måste få sin befolkningsexplosion under kontroll. Annars inget välstånd och ständiga våldsamma uppror av unga chanslösa män.

http://everykindapeople.blogspot.com/2007/06/frlorarnas-kontinent.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.