24 maj 2011

Om Dylans album "Infidels"

Bob Dylan fyller 70 idag. År 1983 utgav han albumet "Infidels", ett ord som närmast kan översättas med "hedningar", och som används av muslimer på dem som inte delar deras tro, de "otrogna". Men titeln kan också vara självironisk, eftersom Dylan innan dess släppt tre mycket judiskt-kristet fromma album. Ett fall för dylanologerna att reda ut.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Bob Dylan precis som Norman Mailer var rädd för att USA skulle bli en fascist stat.
Bob Dylan förstod också att Henry Kissinger var den stora skurken /SS

Anonym sa...

Ja, att Henry Kissinger fått Nobels fredspris är ännu mer tokigt än valet av Obama. För att undvika missförstånd: jag tyckte också att det var heltokigt att Yassir Afarat fick det.

Anonym sa...

Nobels fredspris är ett stort skämt. Men det hindrar inte att man någon gång har träffat rätt ('även en blind höna kan träffa ett korn'). Några få, t.ex. Albert Luthuli, Nelson Mandela med några fler har varit förtjänta av detta pris. Annars inte. Tänk dig en Nobelkommittée som leds av norrmannen Jagland. Han anses t.o.m. i sitt eget hemland vara en riktig dummerjöns - och då blir det därefter./SB

magnus sa...

Infidels... muslimer. LOL Infidels gäller även för kristendomen och Dylans tre tidigare album är hans born-agin-period dör man inte direkt kan säga att de är judiska med tanke på att hyllningar till Jesus inte är judiskt.

Infidels brukar anses vara ett rätt musikaliskt intressant album i skarven mellan 70- och 80-talet. Jag tycker främst att sound och rytminstrumenteringen är intressant. Är väl Knopfler som medverkar på gitarr också (produerade gjorde han visst).

En låt som många anser är en av Dylans bästa är "I and I". Sista raderna (för "kulturen") :

"Someone else is speakin’ with my mouth, but I’m listening only to my heart
I’ve made shoes for everyone, even you, while I still go barefoot
I and I
In creation where one’s nature neither honors nor forgives
I and I
One says to the other, no man sees my face and lives"


Bästa hälsningar, Magnus

magnus sa...

....Namn på plattan stämmer alltså beträffande att han övergav sin kristna born-again-period. Helt riktigt!

Knute sa...

Tack Magnus, det var just en sån kommentar jag fiskade efter!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.