09 maj 2011

Sanningen om bensinpriset

Varje gång bensinpriset skjuter i höjden börjar käbblet om vem man ska skylla på.
Obama och hans gelikar lägger naturligtvis skulden på spekulanter och oljebolagen,( "Big Oil" ) för att distrahera och styra uppmärksamheten från de verkliga anledningarna.
Visst, Big Oil gör stora vinster men de höga siffrorna speglar volym. De säljer enorma mängder av något som alla vill ha men deras vinst per gallon är bara 2 cent jämfört med skatten som sammanlagt, (lokalt, delstatligt och federalt ) uppgår till genomsnittligt 48 cent.Oljebolagen spenderar sina pengar, ibland miljarder åt gången, och de vinner inte alltid. Hög investeringsrisk förtjänar god återbäring emellanåt. Det är så det fungerar.

Så vem är det som drar den högsta vinsten?


Bilden ovan illustrerar skatten i de olika delstaterna.
Den sammanlagda skatten är 20 gånger högre än bolagens vinst.

Regeringen gör ingenting för pengarna. De tar inga risker, de investerar inte i någonting; de är inte tvingade att ställa in ett projekt som inte lönar sig. De bara står där med utsträckta händer och väntar.
Visst, regeringen säger att de behöver pengarna för underhåll av vägar, så varför behövde Obama i så fall miljoners miljoner i stimuleringspengar till vägprojekt?

Priset på en vara avgörs av tillgång och efterfrågan. Det är så gammalt som byteshandel; hur många getter för en ung brud eller dollar för ett fat olja.
Obamas förbud mot nyborrning och nya raffinaderier, kriserna i Mellanöstern, Kina och Indien som i rekordfart kräver mer och mer olja.
Vi vet att USA har mer reserver av fossila bränslen än något annat land och skulle kunna bli oberoende mycket snabbt.

Den andra anledningen till höga priser är QE2. Obama tillåter Fed att trycka pengar, utan något verkligt att backa upp det med. Sarah Palin hade rätt när hon varnade för detta.
Tack vare denna policy kostar allting mera nu, inklusive olja.

Det här landet har inte haft en seriös energipolitik på mycket länge. Och jag menar inte fjantet med vindpropellrar och påhitt som man kallar "vetenskap".
Alla ekonomier är beroende av energi. Ingen energi, eller alltför dyr energi och ekonomin kollapsar.

Både Demokrater och Republikaner är skyldiga. Ingen har haft ryggrad nog att säga till de "gröna" att sätta sig ner och hålla käft, eller att avskaffa lobbyister och andra korrupta element.
De "gröna" aktivisterna har hållit nationen gisslan i årtionden. De dyrkar Moder Gaia och har tillåtits att använda vilka metoder som helst för att förstöra landets förmåga att producera sin egen energi.
Det gäller inte bara oljeframställning utan också kärnkraft och kol.

Man gömmer sig bakom påhittade fasor om utrotning av djur alltifrån små ödlor till sandflugor till småfisk till isbjörnar. Varje skolbarn får sig inpräntat Darwins lära om arternas uppkomst och att de starkaste överlever och utvecklas men när det kommer till det verkliga livet ska man lägga sig i allt som händer. Om Darwin är rättesnöret tillåter inte naturen något "tomrum" och det som inte klarar att stå på egna ben ersätts av något annat. Så enkelt är det!

Amerika är i dåligt skick och det går inte att ändra över en natt, men energisäkerhet, i en allt mer instabil och oförutsägbar värld, borde stå högst på listan. Det innebär ekonomisk trygghet för hela nationen. Det finns ingen rimlig ursäkt för ett Amerika inte är 100 procent energi oberoende.

Obama skyller ifrån sig

Finns det något sunt förnuft i detta?


5 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Och ju dyrare bensinen är, desto mer skatt får staten in....

P zim sa...

Det spelar ingen roll vilket bränsle man har tyvärr. Hade man kommit på en bil som kunde gå på luft hade man lika snabbt kommit på ett sätt att råbeskatta bilen direkt. Staten kan nämligen inte vara utan skatteintäkterna från drivmedel. Sen är det ju mer eller mindre känt att ex miljöpartiet och dess likar hatar bilar och liknande mer än annat och vill ha städerna helt bilfri och att alla ska i princip bo i städer även om man hade haft en helt miljövänlig bil.

Berit sa...

Den som kontrollerar energin kontrollerar produktionen, kontrollerar befolkningen...

Knute sa...

Torka som ger global matkris? Vädret slår hårt mot matpriserna, men det gör bensinpriserna också.

Daniel sa...

nu har du ju iof bortsett fran det ganska betungande faktum att människan som enda art pa jorden är fullt kapabel att förstöra hela planeten, och därmed har ett visst ansvar (självbevarelsedrift) att se till det inte inträffar....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.