20 maj 2011

Social ingenjörskonst

"Husbubblan" var den tändande gnistan som, enkelt uttryckt, sparkade undan stöttorna till det korthus som kallas USA;s ekonomi. Husbubblan bestod av att ge subventionerade lån till personer som inte var kapabla att betala och låta resten av samhället stå för smällen.
Regeringen tror att man genom social ingenjörskonst kan skapa en medelklass genom att ge bort de symboler som representerar just en medelklass.
Om medelklassens familjer äger egna hem och deras barn går på college så får vi naturligtvis en större medelklass om fler människor äger hem och går på college, eller hur?

Men det är inte egna hem och college som orsakar medelklass-status, de är bara kännetecken för vissa typer av egenskaper. Självdisciplin, tålamod och förmåga att "vänta på lön för mödan" etc. är egenskaper som öppnar dörrarna till medelklassen och som också gör att man kan stanna kvar där.
Att subventionera föremålen skapar inte egenskaperna, de undergräver dem i stället.
Man kan inte subventionera personlighetsdrag. Visst kan det finnas politiker som kan inspirera människor, men regeringen kan inte "göra" en medelklass. Det är upp till den enskilde.
Det bästa regeringen kan göra är att flytta sig ur vägen för oss ..

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.