17 juni 2011

Lite sunt förnuft


Senaten röstade 73 mot 27 i går, för att eliminera stöd och skattelättnader som gynnar etanolindustrin i USA. Det var en politisk seger för en tvåparti-grupp av lagstiftare som kallar skattelindringarna onödiga och dyra. 

------------------
Är det inte fantastiskt hur ekonomisk desperation leder till klarsynthet? Etanol har aldrig blivit ett allmänt godtaget bränsle i det här landet. Det borde ha varit fullständigt klart för många år sedan, men ändå har miljarder slösas på detta bränsle.
Politikerna använde subventionerna för att köpa röster och ingenting annat.

Den största källan till produktion av biomassa är majsbaserad etanol som producerar mindre energi per volymenhet än bensin, bidrar till prisökningarna på livsmedel och som kostar skattebetalarna 4 miljarder dollar för att producera 2 procent av det totala bensinbehovet. Det har dessutom tvivelaktiga miljöeffekter.

De elbilar Obamas administration har investerat i är oöverkomligt kostsamma, de möter inte behoven hos de amerikanska konsumenterna och de kan också ifrågasättas miljömässigt.

De andra energikällorna som Obamas administration subventionerar och främjar är vind-och solenergi, som bara utgör 1 procent av USA: s elproduktion och är helt irrelevant för transportindustrin.
Obama har misslyckats med att diversifiera vår energiförsörjning på något meningsfullt sätt, samtidigt som han avsiktligt hindrar möjligheterna till inhemsk energiförsörjning.


Ja visst behöver Amerika alternativa bränslen, men vi bör lita på den fria marknaden för att hitta det, hellre än att regeringen försöker plocka ut vem som ska bli vinnare och vem som ska bli förlorare.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

"Ethanol pumping up food prices" stod det i USA Today i februari. "Why Biofuels Help Push Up World Food Prices" var rubriken i Time, också februari: "In America, 40% of the corn crop is currently diverted to make fuel for cars." -- "Ethanol uses 4.9 billion bushels of corn in the U.S.," says Lester Brown. "That's enough grain to feed 350 million people." -- Här i Norrköping har jag sett att tre små livsmedelsaffärer har slagit igen, rätt nyligen. / Steve

Anonym sa...

Hmm, USA kan nog producera den majs man behöver for att tillse sitt etanolbehov.
Att man på andra ställen hellre odlar vallmo eller hampa, kan inte vara USA'a problem.

Berit sa...

Det går åt 232kg majs att fylla en 50 liters tank med etanol. Den majs som används för att fylla en tank på en vanlig bil med etanol är tillräckligt för att föda ett barn för ett helt år. Ett år! Kanske kan vi genetiskt ändra barn så att de dricka etanol.
Om det är mer lönsamt för jordbrukare att odla majs för etanol blir det färre som odlar det till föda för människor och djur. Kom ihåg att en stor del av majsen används för att föda upp köttdjur. Tillgång och efterfrågan! Mat blir dyrare!

Ann-Marie sa...

Det är ett totalt vansinne att använda mat som bränsle till bilar! Det måste ju finnas annat som går att använda. Sopor t.ex.

Anonym sa...

Oavsett vilka ekonomiska parameter man lägger i detta, kan man inte begära att amerikanska bönder skal vara filantroper och avböja högsta pris för sina produkter.
Det hade varit mer adekvat att debattera varför till exempel man i Afrika inte gör rätt för sig inom lantbruksproduktion, vissa ställen kan man skörda två tre gångar, men uppfyller inte ens den egna befolknings behov.
Skal detta med falla på de amerikanska bönders lott att försörja Afrikas befolkning?

Anonym sa...

USA's lantbrukare är inte filantroper, man säljer till högsta pris.
Denna debatt borde istället handla om varför man inte i till exempel Afrika odlar för fulla muggar, Afrika kan försörja det mesta av jordens befolkning med mat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.