19 juni 2011

Sim-sala-bim


Den fria marknadens motivation för att skapa jobb är Vinst. Om det inte är lönsamt kommer de inte att skapas.


Men så här resonerar en riktig Obama-ekonom när det handlar om att skapa jobb:

En Demokrat från administrationen uttryckte sin "oro" över eventuell minskning av statliga regleringar av privatindustrin och förklarade att en ökad reglering av företagen skapar jobb i Amerika. Enligt hans logik, skapar mer regleringar fler krav för företagen att anställa inspektorer för att övervaka de föreskrifter som ålagts dem av regeringen och därför skapar regeringen fler arbetstillfällen.

Så här går det till:

Regeringen använder skattepengar och betalar ditt företag för att anställa en person som gräver hål, vare sig du behöver hålen eller inte. Villkoret för subventionen är att du betalar en andra person som ska fylla igen hålen.

Sedan bestämmer regeringen att hålen måste fyllas enligt vissa säkerhetsföreskrifter och du måste anställa en inspektor vars enda uppgift är att kontrollerar hålen och skicka en rapport till regeringen som anställt en kontrollant som ska läsa inspektorns rapport. Du får inga bidrag till inspektorns lön utan det måste tas från ditt företags vinst ...men voilá ..man har redan skapat fyra jobb.
Men om inspektören rapporterar att spadarna som används för projektet inte har skaft som är långa nog, eller att de är smutsiga får du en stämning på halsen. Det skapar jobb, inte bara för den advokat du måste anställa men också för flera andra och du har ingen vinst som täcker kostnaderna.
Du kan inte sälja dina hål, det finns ingen marknad för dem och regeringen säger nu att de måste använda skattepengar för andra "gröna" jobb. Men lagen kräver att du måste behålla din grävare, hålfyllare, inspektor,och kontrollant som inte ger någon inkomst, men som kostar ditt företag i form av löner, arbetsgivaravgifter, lokalhyra, försäkringar.

"Vi kan göra så att arbetslösheten försvinner omedelbart bara genom att skapa tillräckligt många nya federala föreskrifter vilket gör att företagen kommer att behöva anställa miljontals nya medarbetare!"

Det påminner mig om ett land jag besökte för en del år sedan.....kan inte komma ihåg var.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Länken har ett y! på slutet som inte ska med. Rätt:
http://townhall.com/columnists/jameslankford/2011/06/16/more_regulations_are_not_a_plan_for_job_creation

Berit sa...

Tack, Har rättat nu!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.