01 juni 2011

Den behagliga känslan av att ha gjort något fint för världen

Den tyska regeringen har beslutat att avveckla kärnkraften, trots att de inte har jordbävningar och tsunamis i Tyskland. Fast de har ju kol och rysk gas.
Snabbheten i beslutet förvånar, det var ju alldeles nyligen katastrofen i Japan hände. Kanske man har ett panikministerium som ser till att folk drabbas av masspsykos och marscherar i takt. Sådana beslut borde väl föregås av åratal av utredningar och folkomröstningar, som i Sverige. Nej, att stänga atomkraftverk gör inte världen säkrare, för de skulle överhuvud taget inte blivit byggda. Strålningen från avfallet kommer att finnas kvar i eviga tider. Paniken kommer 50 år för sent.

Se en animation som visar hur det radioaktiva molnet från Tjernobyl förflyttar sig över Europa mellan 26 april och 6 maj 1986.

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Om Tyskland och Sverige stänger sina kärnkraftverk för vi högre el priser.
Om Kina och Indien om ett antal år har 300 kärnkraftverk så kommer dom att ha billig energi och kan producera sina varor billigare och Sverige blir fattigare. /SS

Martin sa...

Jag är inte helt säker på om du är ironisk eller inte. Menar du att det är bra att stänga ner kärnkraften och att föredra importerad gas och kolkraft (och Fransk kärnkraft)? Hmm... Nej, du måste vara ironisk. Endast miljöpartister kan vara så korkade och okunniga.

Anonym sa...

Kärnkraft är en ren, grön, kolfria källa till elektricitet. Men det också en energikälla som miljöaktivister i stort helt motsätter sig. De använder sig av Tjernobyl och skrämseltaktik. Explosionen 1986 i Tjernobyl, Ukraina var en fruktansvärd, dödlig katastrof skapad av inkompetenta kommunistiska byråkrater i det forna Sovjetunionen.

Lisa/

Knute sa...

Det var jag som skrev inlägget fast jag råkade logga in som "gäster". Min inställning till atomkraften är kluven så det var bara halv ironi.

Atomkraftverk producerar energi för en bråkdel av kostnaden för olja. Men vem vill bo nära ett atomkraftverk? Även om man bor i ett jordbävningssäkert högteknologiskt land är det inte lätt att komma till rätta med sådana känslor, även om de är förnuftsstridiga.

Sunda förnuftet säger också att kärnkraftverk fortsätter att vara radioaktiva även efter de stängts. Så det är korkat och okunnigt att stänga dem.

Berit sa...

När det gäller kärnkraftverk och olyckor presenterar media sensation heller än information. Händelserna i Japan fick journalister att hyperventilera,( vilket var väntat.)

Om vi lär oss något från den japanska katastrofen är det att vi bör gå vidare med kärnkraft så snabbt som möjligt och våra tekniker och vetenskapsmän bör tillämpa lärdomarna från Japan .
En lärdom vi borde hålla i minnet är att om man inte bygger en dåligt utformad reaktor och hyr idioter att köra den - à la Tjernobyl - så kan kärnkraftverk vara lika säkra som alla andra kraftverk.
Japan kommer att återhämta sig. Skador orsakade av jordbävningen överskuggande effekten av alla skador på kraftverket - eller -de som uppstod till följd av kärnkraftverket.

Anonym sa...

Om nu kärnkraft vore något att ha, om det vore så miljövänligt och så fantastiskt effektivt, varför utvinner vi inte uran i Sverige när vi sitter på enorma resurser? All argumentation om dess miljövänlighet och fördelar tappar innehåll. Bara på den punkten

/David

deepkick sa...

"Men vem vill bo nära ett atomkraftverk?"

De flesta. Barsebäck ligger i ett tättbefolkat område i lilla Lomma kommun, som nyligen utnämdes till sveriges bästa kommun att bo i.
Själv hade jag gärna bott där.

F.ö. är vattenkraftverk 100 ggr farligare, det har historien visat. You know, de kan faktiskt brista. Det hände tom. i vattenkraftverket i fokushima.

Anonym sa...

David:

Varför borrar de inte efter olja i USA trots de enorma reserver som finns där?

Ann Onym

Anonym sa...

Ann Onym, du menar att det är politiker som ligger bakom? Om bara våra politiker som tillät bygget av 12 reaktorer, som ansvarar för slutförvar etc inte hade lagt sina fingrar emellan så hade vi kunnat exportera uran idag? USA producerar egen olja om du inte visste det. Men som du säkert vet så finns det miljöaspekter. Om det stämmer att vi sitter på enorma tillgångar på uran, varför bryter vi inte den? Det kan väl ni förklara för mig? Vi har infrastrukturen, och vi har 12 reaktorer som törstar efter uran. En befolkning som är övertaxerad och behöver billig energi så dom har råd att använda sina lågenergilampor.

/David

Knute sa...

Det finns åtminstone sex gånger mer naturgas än man visste för tio år sen.

The U.S., Canada and Mexico, it turns out, are sitting on oceans of recoverable natural gas.

http://monokultur.dk/?p=6358

Anonym sa...

Hej!
Ny på forumet och är ganska positiv till kärnkraft. Men det finns ett par aspekter som är skrämmande, trots ny forskning som återanvänder kärnavfallet och får ner halveringstiderna till cirka 5-600 hundra år.
Men...
1) Barsebäck är nedlagt. Endast utbildning och lagring sker där. Oskarshamn är i drift och där är människor rätt så positiva till kärnkraftverket.
2) Kärnkraft är inte grön. För att vara grön så skall det vara förnyelsebart och liksom olja är uranet ändligt.
3) Avfallet är en stor aspekt. Vart tar detta vägen och hur skall man skydda kommande generationer från det. Man planerar gräva ner det i forsmark men kopparbehållarna oxiderar mer än väntat så det är nya planer på gång. Halveringstiden på uran är 4,5 miljarder år och då har cirka 450 000 st istider passerat sverige. Håller behållarna fortfarande eller spricker de efter den första? Man forskar vidare.
Nä, den enda kärnkraft som kan vara hållbar är fusion där det inte blir avfall och det sker ingen kedjereaktion som kan ställa till det. Tyvärr har 30 års forskningsstopp i sverige hindrat svenska forskare. Kanske är det på gång efter nästa generations fissionsreaktorer.
4) Naturgas är också starkt bidragande till växthuseffekten. Inget grönt där heller.

Detta är svårt. Man kan inte bara hylla eller dissa. Alla sätt att producera energi kommer att störa naturen och oss. Vattenkraft är kanske den renaste. Vindkraft....njae. Rätt så stora ingrepp för tvivelaktig elsäkerhet.

Ha en bra dag.
Johan

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.