12 juli 2011

Ett ganska märkligt jubileum

... som framhävdes av Sveriges TV-nyheter i gårdagens sändning 10/7:

Det är 70 år sedan som tyska beväpnade trupper började att åka genom Sverige till fronterna i Finland och Norge. Den tyska befälhavaren för transporterna talade om hur vänliga svenskarna var, hur tillmötesgående de visade sig och att flickorna hade mycket att göra i alla småstäderna man passerade med servering av mat etc. till de många soldaterna.

Nyhetsredaktionen skämdes tydligen inte ett dugg för att man släppte igenom Hitlers trupper i ett så kallat neutralt land! Visst hade man väl inte kunnat neka det starka Tyskland passage, men man behöver väl inte att skryta med det år 2011 till förargelse för Norge och Danmark, som den gången var ockuperade. Sveriges television kan väl inte vara ovetande om, att dessa transporter än i dag är en ömtålig sak för norrmännen?

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Dom räddade Finland från att ätas upp av den röda ryska björnen. /SS

Knute sa...

Ryssarna var ganska svaga i början av kriget och det var finnarnas gerillakrig på skidor som besegrade dem. Om det gått utan tyskarnas hjälp är svårt att spekulera om, liksom om Sverige hade kunnat neka dem genomresa.

Anders sa...

Att det fanns nazistsympatisörer i armen och högre stånden är väl inte någon nyhet. Att sverige var tvungen att att låta dem passera var väl inte någon direkt nyhet heller. Det var inte heller så tokigt för de allierade att ha neutrala sverige här. Vi skickade exempelvis över V2-raket till england tidigt. Samt var om inte en fristad så dock land där norrmän kom undan tyskarna.

Anonym sa...

Sverige agerade realpolitiskt och pragmatiskt, landet var illa rustat, omgiven av aggressiva diktaturer och okuperade länder... efter Stalingrad sade man ifrån flera transiteringar, i vetskap om att Tysklands totala nederlag bara var en tidsfråga. Informerade demokratiskt sinnade människor och beslutsfattare i Sverige gjorde sig inga illusioner om vad som skulle ske med landet i fallet av en tyskt seger, så transiteringen var ett tungt beslut som man ansåg inte hade några alternativ till.

Anonym! Det var inte tyska trupperna som räddade Finland från Ryssen, utan finländarnas egen heroiska kamp och politiska klokhet att INTE gå längre in i Ryssland än nödvändigt (dom återtog bara sitt eget territorium) och vägrade att följa Hitlers uppmaningar att delta i erövrings- och utrotnigskriget som Hitler i sin idioti förde i Sovjetunionen... // Ernesto

Finnemann sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tony sa...

Sverige vägrade hjälptrupper, från de allierade, att ta sig igenom norrland för att hjälpa finnarna. Det visar att Sverige inte alls var neutrala. Faktum är att kriget pågick en lång tid pga Sveriges järnmalmstransporter till nazisterna.

Men det fanns svenskar som frivilligt åkte till Finland och hjälpte dem. Jag hade turen att lära känna en sådan person för 30 år sedan, han dog inte långt där efter.

Knute sa...

Finneman, inga förolämpningar, tack. Angående Karelska näset:

"Enligt den allmänna uppfattningen var den nya finländska artillerikoncentrationstekniken en av de viktigaste bidragande orsakerna till varför man lyckades stoppa storanfallet vid slaget vid Tali-Ihantala den 25 juni–9 juli 1944, samt vid Äyräpää-Vuosalmi och vid Viborgska viken. Vissa historiker anser dock att det tyska stödet var livsavgörande."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_forts%C3%A4ttningskriget

Robert sa...

Sådant här sänds i Sverige för att legimitera massinvandring av muslimer.

Finnemann sa...

Juni och juli är riktigt dåliga skidmånader...

Knute sa...

Bravo Finnemann, du fick en poäng där! Jag var lite för snabb på tangentbordet, skidorna användes i Vinterkriget 1939-40.

Anonym sa...

Fakta om historien alltid viktiga

Vi skall inte försöka dölja vad som skett i historien. Inte heller skall vi skämmas för det som våra förfäder en gång gjort. Det kan vi kritisera eller försvara med utgångspunkt från vad de faktiskt hade för förutsättningar då och vad vi nu verkligen vet. Kriget var inte avgjort ens efter Stalingrad. Ingen visst då att Hitler inte satsat tillräckligt på atombomben.

Till Ernesto vill jag påpeka at finnarna vist gick längre än deras tidigare gräns. De gick långt in i Fjärrkarelen med huvudstaden Petrozavodsk. Men de respekterade Leningrad och hjälpte inte Hitlers omringning.

Fridsamme Fridolf

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.