13 juli 2011

Invandring bidrar till bostadsbrist

I debatten om bostadsbristen tycks det vara något slags politisk korrekthet som påbjuder största möjliga tystnad om befolkningsökningen på grund av invandringen.

Vi har i många år haft brist på hyreslägenheter, framförallt i de stora kommunerna. Samtidigt har vi haft en kraftig prisökning på villor och bostadsrätter. Många som förgäves försökt få en hyreslägenhet har i stället tvingats köpa en bostadsrätt eller en villa. Inte sällan har köpet finansierats nästan eller rent av till hundra procent med lån.

Många ungas bostadsskulder kommer att hänga kvar även efter deras pensionering. Bostadsbristen medför att handeln med bostäder utvecklats till en säljarens marknad med ständigt stigande priser. Under de senaste tio åren har priserna på villor stigit i genomsnitt med 72 procent och bostadsrätterna med 153 procent.

Orsaken till de höga priserna på villor och bostadsrätter är i mycket bristen på hyreslägenheter. Genom de senaste årtiondenas invandring har befolkningen ökat med över en miljon nya medborgare. Invandrarna har som regel flyttat in i hyreslägenheter,

Under den här perioden har det visserligen tillkommit hyreslägenheter, dock inte i den omfattning som motsvarar vare sig invandringen eller behovet av hyreslägenheter bland svenskarna.

Invandringen och tillskottet av hyreslägenheter under den här aktuella perioden framgår av nedanstående sammanställning.

1980-1989: antal invandrare: 211.472. Nya lägenheter: 122.496.

1990-1999: antal invandrare: 429.887. Nya lägenheter: 167.256.

2000-2008: antal invandrare 516.661. Nya lägenheter: 53.971

Uppgifterna är hämtade från Migrationsverket och Statistisk Årsbok och visar alltså en mycket markant minskning av nya hyreslägenheter sedan många år tillbaka.

"Ansvariga politiker" har under de senaste årtiondena uppmuntrat massinvandring utan att anpassa tillgången på bostäder till den växande befolkningen. Man har dessutom uppmuntrat omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter vilket ytterligare förstärkt snedfördelningen mellan villor/bostadsrätter och hyreslägenheter. Under den nuvarande regeringens mandatperiod kan vi räkna med en invandring på minst 400.000 nya medborgare.

Bostadsministern föreslog att bostadsbristen skall åtgärdas genom att vi som har bostad hyr ut en del av denna till bostadssökande. Är det så här regeringen vill att bostadsfrågan för nya hundra tusentals invandrare och bostadssökande svenskar skall lösas?

Av Björn Collin, Kristianstadsbladet mars 2011

Bilden hämtad här

6 Kommentarer:

Maria sa...

Väldigt bra analys alla i ett land ska få samma möjlighet till drägligt boende, det är inte OK att bo hos mamma o pappa tills man är 25 år. Dessutom är det inte samma bostadsbrist i hela landet och det är inget som säger att alla invandrare måste bo i Rosengård eller Tensta.

Cello Jr sa...

Samma fenomen har rapporterats av Migrationwatch UK:

Migrationwatch UK

Brist på en vara bidrar till att varan kommer att betinga ett högre pris. Rimligen borde bostadsbrist resultera i högre hyreskostnader och i högre kostnader för allt boende.

Vi kan också antaga att när mer mark för bebyggelse efterfrågas, så kommer markpriset att stiga.

En annan icke beaktad nackdel är naturskyddet och miljöhänsyn. Naturen runt storstäder kommer att offras och belastning på luft, vatten, vägar och annan infrastruktur kommer att öka. Det finns alltså skäl för miljövänner att vilja undvika massinvandring.

För alla skattebetalare finns också anledning att vilja försäkra sig om, att invandrarna kollektivt betalar mer i skatt än de kostar den offentliga sektorn via nya vägar, hus, skolor, dagis, sjukvård, etc.

Anonym sa...

Bostadsbrist, arbetsbrist, platsbrist på häkten och i fängelse, ja listan kan göras lång. De e fan synd om oss så kallade svenskar. När ska folket vakna?

Kolle

Anonym sa...

För kännedom !!

Hyresgästföreningen medverkade och tog bort allmännyttans hyresnormerande roll !!

Nu säger man att rätt hyra ska sättas (Stockholmsmodellen ), för vem ???

Ex.Malmömodellen ,Göteborgsmodellen !!

Ex. Med hjälp av Annika Billström fick Laila Freivald klä skott !

Många har sen gjort ett klipp bland våra förtroendevald och är idag mycket mycket tysta , dom har sålt med god vinst och många har fått en ny hyresrätt centralt i Stockholm !!!

23 tusen hyresrätter omvandlades under sista valperioden som nu fattas hyresbeståndet i Stockholm !!!

Nu säger man att vi måste bygga bostäder för vanligt folk !!!?

Barbro har nu upptäckt att det är inte bara hyran som höjts 3.05% utan att även inkomsterna har minskat för pensionererna samt för dom arbetslösa och sjukskrivna !! (Vad säger PRO ??)

Det säger även Ordf HGF Barbro Engman med en inkomst av (104 000 kr i mån !!!)

Sent ska syndaren vakna !!

När ska oppositionen i Stockholm vakna och inse vad som sker ???

Säg inte sen att det hade jag ingen aaaaaning om !!!!

Frågade en S Politiker, vad säger du om det som nu sker inom bostadspolitiken i Stockholm? Svar! Det rör inte mig jag har bostadsrätt !!?

Han brukar gå ett varv på 1 Maj !!!!

Sollidaritet ????

Stockholm en stad för alla ????

Hälsningar Benny

PS.

Tystnad !!!

Och priset är ökad segregation och minskad integration samt främlingsfientlighet !!

MS sa...

"(D)et är inget som säger att alla invandrare måste bo i Rosengård eller Tensta".

Det kallas för EBO och är tydligen inskrivet i RF som en medborgerlig rättighet kan man få intrycket av. Mona Sahlin försvarade EBO med motivering att om svenskar kan bo i koncentrerat på den spanska solkusten kan minsann invandrare få göra detsamma under ghettoliknade förhållanden här i Sverige. Att svenskarna själva har betalat för sina bostäder och inte ligger det spanska samhället till last verkar undgått geniet Sahlin. Det är som att jämföra äpplen med päron.

Anonym sa...

Jag är född och uppväxt i Stockholm, jag har bott här i hela mitt 70-åriga liv, skulle gärna ha en hyreslägenhet i Stockholms innerstad, men jag vet att det är en omöjlighet, om man inte stått i bostadskö i 15-20 år, Vilka invandrare, som bor i innerstaden, har gjort det? Det sticker mig i ögonen att de får hyresrätter i centrala Stockholm!De flesta har över huvud taget inte sett bostader med den standard som vi har att erbjuda dem, så lsluta att beklaga dessa varenda dag!
Sverige är antagligen det enda landet i världen som segregerar sin egen befolkning, inte bara på bostadsmarknaden, utan även på attraktiva utbildningar, som öronmärks för invandrare och flyktingar, som inte alls har den bakgrundsutbildning som behövs för ex.vis exklusiva datakurser, man måste som bekant lära sig krypa innan man kan gå, med det gäller tydligen inte alla!
Mona Sahlin besitter inte ens intelligens för att uttrycka sig över huvud taget, och inte hennes kompis Håkan heller, Bevare oss för framtiden i det här landet!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.