18 augusti 2011

Dansk kommun förstår inte allvaret med islamiska tonårsäktenskap

Fredensborg Kommun i Nordsjälland tar alldeles för lätt på vad som försiggår i samhället, skriver den lokala veckotidningen. Ett islamiskt äktenskap kan vara (läs hellre: är) mycket mer allvarligt än ett traditionellt danskt äktenskap.

"Det är inte riktiga vigslar, utan mer en välsignelse av ungdomarnas kärleksförhållanden," säger en kommunalpolitiker. Och från en kommunjurist låter det:

"Så länge flickorna är över 15 år och det inte är tal om tvång, är det inte tal om en straffbar handling. Detta innebär att de personer som förrättar vigslarna inte kan åtalas. Sådana äktenskap har ingen juridisk giltighet enligt dansk lag."

Onekligen en avslappnad attityd, som dock föranleder protester från en riktig expert, Kristina Aamand:

"Kommunen måste förstå att hos muslimer betyder Allah mer än kommunen och den danska lagstiftningen."

Kristina Aamand har i flera år arbetat med etniska minoriteter på Rigshospitalets Center för våldtäktsoffer. I dag är hon självständig konsulent och förvånad över den likgiltiga tonen som Fredensborg Kommun uppvisar rörande islamiska äktenskap mellan unga danska flickor och muslimska pojkar.

Hon har själv växt upp i en dansk-arabisk muslimsk familj, och är i dag pakistanskt gift.

"En islamisk vigsel är för en ung etniskt dansk flicka en oerhört allvarlig handling. Det är inte bara en vigsel, eftersom den unga flickan samtidigt konverterar till islam. Vid ceremonin undertecknar hon ett dokument, som hon inte kan läsa och därför inte känner innebörden av. Faktiskt är det så, att i några miljöer räknas en islamisk vigsel för mycket mera än en dansk vigsel.

När Fredensborg Kommun skriver så som de gör, är det för att de inte förstår den islamiska religionen och de miljöer, som vigslarna försiggår i. När de pratar om att det inte finns tvång, så måste vi också ha en definition på 'tvång', för när en familj berättar för de unga flickorna att de inte kan vara tillsammans med deras son, om de inte säger ja till ett islamiskt äktenskap, så sätter de ju så stor och våldsam press på flickorna att det liknar tvång."

2 Kommentarer:

Knute sa...

Det senaste tio åren har det varit en häftig debatt tvärs över Sundet, om danskar är mer främlingsfientliga än svenskar, eller om svenskar helt enkelt undertrycker invandrarskepsisen. En studie tyder på det senare:

"Våra siffror visar att svenskar faktiskt är mer invandrarskeptiska än danskar."

http://videnskab.dk/kultur-samfund/svenskere-er-mere-indvandrerfjendske-end-danskere

http://kulturkloeften.dk/2011/08/17/sverige-er-mere-indvandrerskeptisk-end-danmark/

Knute sa...

Myndigheterna tror inte på invandrarflickors rädsla för hedersvåld. En flicka blev tvångsgift med sin kusin:

"När hon väl blivit bortgift så vände Bahar sig till socialtjänsten för att få hjälp att komma ur äktenskapet. Hon fick hjälp till ett boende, men inte långt från föräldrahemmet. Men först frågade dom henne: 'Känner du dig verkligen så hotad som du säger?' och 'tror du verkligen din familj kan göra något?'. Bahar säger att socialtjänsten litade mera på familjen än vad de gjorde på henne. Och som lök på laxen: 'Bahar måste få hjälp med att få ökad förståelse för sin familj'. Det är alltså fel på flickan som inte förstår och accepterar en kultur som tar ifrån henne allt människovärde. Hon blir limmet som ska hålla samman släkten som nu är spridd utöver världen."

http://missionxp.webblogg.se/2011/august/myndigheterna-tror-inte-pa-invandrarflickors.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.