26 augusti 2011

Den islamiska blod-skatten "Devshirme"

Publicerad av Paolo Mantellini på den italienska bloggen "Lisistrata".

Illustrationen visar den årliga uppsamlingen av kristna barn, känd under namnet
"blodskatten" eller den ottomanska beteckningen "devshirme".

Bilden av devshirme kommer från Suleymanname - den illustrerade historien om Suleyman den store från det 16. århundredet, bevarad i Topkapi-museet i Istanbul.

I detta skattesystem föredrogs barnen som slavar från det ottomanska dhimmisamhället. De såldes sedan eller konverterade till islam och uppfostrades som janitsharer i sultanens armé. En minoritet blev också uttagna till en administrativ karriär.

Låt oss titta närmare på bilden, som måste vara från Balkanområdet. Barnen har valts ut, och klädda i sina nya uniformer står de och väntar på avfärd (1) under vakande blick från en vakt (2), medan tjänstemännen räknar pengar och sammanställer listor med namn (3).

På ena sidan står en kvinna ledsagad av en präst, och lämnar en officiell protest till en janitschar-officer (4), som en gång själv var ett devshirme-barn, och bakom dem står en desperat mamma med utsträckta armar, medan ett flickebarn klamrar sig fast i hennes klänning (5). Nederst till höger väntar en far på att avlämna sin son, medan en gammal man tittar på med medkänsla (6).
3 Kommentarer:

gertrud sa...

Det är tyvärr inte helt sälsynt att den svenska socialtjänsten tvångsfjärnar folks barn utan reel
anledning, utan bevismaterial, ut ifrån byskvaller och förtal. Det kan hända vem som helst - till
exempel om man önsker sitt barn bättre kunskaper och ger det privatundervisning.
Jurister i Nordiska Kommissionen för mänskliga rättigheter gör vad de kan för att förhindra
dessa övergrepp, som inte är mycket bättre än islams "blodskatt" i sin tid.

Anna sa...

Gertrud, visst förekommer övergrepp mot barn och föräldrar i Sverige, men det handlar ändå inte om "lika goda kålsupare".
De muslimska samhällen byggde/bygger på ras och att vara "vi eller de". Det är själva kärnan, vilket man inte kan säga driver de klåfingriga sociala myndigheterna här.

Anonym sa...

Jag skulle väl inte säga att detta byggde på ras - utan på om befolkningen i av islam erövrade områden konverterade till islam - eller inte gjorde det. De som inte gjorde det drabbades.
Mats (Malmo)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.