06 augusti 2011

Från AAA till AA


Standard and Poor meddelade att man sänkt USA: s långsiktiga kreditvärdighet till AA-plus. Det är första gången i landets historia och kreditvärderingsinstitutet hänvisar till politiska risker och en stigande skuldbörda.

"Det har gått mer än två år sedan den senaste krisens början och amerikanska politiker är fortfarande inte överens om hur man ska hantera den finanspolitiska försämringen eller det långsiktiga finanspolitiska trycket," säger S&Ps talesman.

Man kan inte skylla på den republikanska oppositionen, trots att demokraterna försöker den taktiken. Demokraterna höll Vita huset och båda kamrarna i kongressen och ändå misslyckades de med att göra något åt vårt underskott och våra utgifter. I själva verket ökade de problemet. De "godtyckliga" utgifterna har ökat med 25% sedan Obama tillträdde och då inkluderar man inte ökning av de obligatoriska utgifter, vilka är på rekordnivå. Men helt plötsligt, när Republikanerna vinner "Huset", skyller man alla nuvarande finanspolitiska spärrar på att Republikanerna krånglar.
Demokraterna hade två års majoritet i Washington, där man kunde ha agerat och ändå valde man att inte göra någonting annat än att öka storleken, omfattningen och makten hos regeringen, i stället för att ta itu med vårt underskott.

Politiska krafter är naturligtvis av stor betydelse. Statliga lån skapar ett enormt tryck på kreditmarknaden men så gör också osäkerheten om skatter, regleringar, arbetsmarknadslagar och allt annat som regeringen blandar sig i.
Ett exempel är att amerikanska företag sitter på 2 trillioner dollar utomlands, som de inte för in i USA därför att de då skulle tvingas skatta bort 35%. Ta bort den skatten helt och det skulle skapa många hundratusen arbetstillfällen.

Men en annan stark politisk kraft är följderna av den enorma välfärdsstaten (se video i inlägget nedan!) Det har lett till ett tänkesätt hos alltför många amerikaner att önskemål om allehanda saker utgör en rättighet till alla dessa saker.
När det tänkesättet förankras i befolkningens medvetande blir det som vi ser i dagens Grekland.
En massa människor som kräver att deras önskemål tillfredsställs utan hänsyn till en verklighet som gör det omöjligt. Ett sådant samhälle är inte produktivt. Det konsumerar glupskt men kräver att andra producerar.

USA är inte så illa ställt som Grekland ...ännu. Men tendensen är densamma.
Att:
...en arbetare äger sitt jobb...han har rätt till det och rätt att bestämma över det .
..han har rätt till en externt definierad nivå av lön och förmåner...
..han har rätt till en årlig löneförhöjning..
..han kan definiera villkoren för hur han kommer att arbeta....
.. att hans behov, (i hans egna ögon, ) för speciell behandling baserad på hans personliga förhållande, inte han vändas emot honom..

Det är förvånande att det har tagit S&P så lång tid som det har.


1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Som det här t.ex:
http://www.nypost.com/p/blogs/capitol/free_cell_phones_are_civil_right_htTMcKQFrjdvyl9A6NHPdP

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.