22 augusti 2011

I en vacker gest av kristen solidaritet

... inbjöd Ungern den koptiske påven Shenouda att komma till Budapest för att fira nationaldagen den 20 augusti. Han träffade vice premiärminister Semjén (bilden) som lovade hjälp till kristna i Egypten.

"Jag skulle våga påstå att den västerländska kristendomen övergav Österns kristna," sade Semjén, och erinrade om att den ungerska EU-ordförandeskapet blev en stor framgång för de koptiska kristna, genom att EU fördömde övergreppen mot dem.

Vid ett besök i Egypten i januari uttryckte premiärminister Orbán Ungerns solidaritet med kopterna som blev attackerade på nyårsafton, då 23 troende miste livet.

För sina insatser för freden i Mellanöstern blev Shenouda promoverad till hedersdoktor av Ungerns president. Samt invigde den första koptiska kyrkan i Ungern.

Det skulle aldrig hända i det islamfjäskande Sverige att kopternas patriark skulle få ett sådant välkomnande. Snarare rullas röda mattan ut för Muslimska brödraskapet.

6 Kommentarer:

Knute sa...

Läs också: 'Gå inte på nidbilden av Ungerns nya regering'

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/10/ga-inte-pa-nidbilden-av-ungerns-nya.html

Biskop Kyrillos sa...

Just det Knute, men det är ju tyvärr sådana nidbilder vi får oss serverade av den svenska pressen oavsett politisk färg, eller ingen färg. Tack för att du gav denna goda information.

Anonym sa...

Var är dom svenska kristna samfunden när det gäller kopterna ???
/// SS

Biskop Kyrillos sa...

Svar till "anonym": Personligen har jag god relation till dem. En pingstpastor i mellansverige är mer koptisk kristen än pingstvän.Jag tror att på de platser där kopterna finns i Sverige är relationen god. Hur det sedan ser ut i större sammanhang vet jag inte.

Knute sa...

Lögn på egyptisk stats-tv orsak till massakern på kristna den blodiga söndagen 9 oktober 2011

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/10/egyptian-state-tv-fueled-deadly.html

http://snaphanen.dk/2011/10/11/var-logn-pa-stats-tv-arsag-til-massakre-pa-koptere/

Anonym sa...

200.000 kopter har lämnat Egypten sedan revolten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.