07 september 2011

Biobränsle eller Mat?

Can the world feed itself? (Brian M. Carney)

Artikeln handlar om Västvärldens mani att omvandla billig, bra mat till dyrt ineffektivt bränsle:
All den mat som USA och Europa omvandlar till bränsle, medan världens fattiga blir allt hungrigare. Politiker förstår inte att det är ett nära samband mellan mat och bränsle och det kallas kalori.

Den energi som lagras i en säck majs kan bli bränsle för en bil eller mat för en människa. Och tack vare etanol-tvång och subventioner i USA och Europa, används mark, som tidigare brukades för livsmedel eller foder, till odlingar för bränsle.
Det amerikanska Jordbruksverkets senaste beräkningar förutspår att i år, för första gången, kommer amerikanska bönderna att skörda mer majs för etanol än för mat . I Europa går cirka 50% av rapsgrödan till produktion av biobränsle och cirka 18% av världens socker används i dag till biodrivmedel .
Det är ju beundransvärt i sig om man tänker på att för 50 år sedan varnade Paul Ehrlich för omfattande världssvält och idag, med nästan 7 miljarder munnar att föda, tänker vi inte på annat än hur vi ska kunna omvandla mat till fordonsbränsle.

Om priset på våra frukostflingor går upp klagar vi lite men om priset på majs tredubblas i tredje världen svälter hundratals miljoner.

Vi kallar det "Arabisk vår" men revolterna startade egentligen som protester mot matpriser.

Ytterligare negativ påverkan på matmarknaden är Europas paniska förskräckelse för ("genetiskt modifierade grödor") sk. GMOs vilket gör att man vägrar använda tillgänglig teknologi inom jordbruket. Det gör att framgångarna när det gäller att föda jordens ökande befolkning bromsats.

Världen måste säga: "Ingen mat till bränsle"

Energimarknadens krav är 20 gånger högre än matmarknadens i kalorier räknat.
Om vi vill ersätta 20% av energi-marknaden genom att ta från livsmedelsmarknaden, betyder det att vi skulle behöva tredubbla matproduktionen för att uppfylla detta mål.
Även om vi kunde klara det, kommer vi aldrig att kunna göra det om vi vänder ryggen åt genetiskt modifierade grödor och håller upp "ekologisk" mat som den nya gyllene standarden för säkerhet, renhet och hälsa.
Ekologisk produktion är på modet i den rika västvärlden, men vi kan inte föda världen med det. Produktiviteten inom det organiska jordbruket är alldeles för låg.

Men det är inte bara det. Europa lägger sig i och förbjuder i princip Afrikas fattiga länder från att använda modifierat utsäde. De behöver teknologin för att öka produktionen i sina ålderdomliga, bakvända odlingsmetoder och brist på vatten, men under EU:s regler får de inte exportera någonting. Inte bara grödan som har GMO-anknytning utan allt, på grund av europeiska farhågor om korskontaminering och nästan omöjligt strikta normer.

Hur många människor har dött av kontaminering av livsmedel från ekologiska produkter, och hur många personer har dött av GMO-produkter ? Ingen har dött av GMO.
Och med hänvisning till e. coli utbrott tidigare i år i Europa, hur många har dött och blivit sjuka av organiska grönsaker?

Vatten är ytterligare en faktor som just nu inte räknas eftersom det inte har ett pris. Vi bara pumpar mer, bygger fler dammar och 98,5 % av allt vatten används inom jordbruket. Det går åt 9,100 liter för att framställa en liter biobränsle.


Världens befolkning beräknas uppgå till nio miljarder i mitten av århundradet, en ökning från 6,7 miljarder idag. Så, kan vi föda alla dessa människor?
Vi kan föda nio miljarder människor och vi kan förse dem med vatten och bränsle. Men bara om vi låter den fria marknaden göra sin sak.

Läs mera här


13 Kommentarer:

Christer sa...

Förstår inte varför vi måste sätta rekord i antal miljarder människor på denna stackars planet. Att rycka ut akut för att undsätta svältande människor gör att befolkningsbubblan blir ännu större innan den brister. Det totala lidandet blir på så vis större. Vi måste inse våra begränsningar och att resurserna är ändliga. Exponentiell tillväxt kommer att krascha förr eller senare. Låt oss aktivt försöka få ner mängden människor till hanterbara siffror, innan harmageddon uppstår.

Anonym sa...

Tycker du Christer att vi ska göra bensin av maten och hindra Afrikas befolkning att odla sin egen föda?
Lisa/

Anonym sa...

Det finns massor med "skitmark" i Afrika som bara är sly och buskar. Planterar man oljeväxter som trivs i denna usla miljön konkurrerar man inte med matproduktionen och sätter tusentals fattiga i arbete. Där finns lösningen. Inte att omvandla den bördigaste åkermarken till energiutvinning med dåligt utbyte.

Knute sa...

Arabisk agro-imperialism

Saudiarabien använder miljarder dollar för att upprätta plantager att producera ris och andra stapelgrödor i afrikanska nationer som Mali, Senegal, Sudan och Etiopien. Alltså i världens mest utsvultna kontinent som för närvarande inte kan föda sig själv, än mindre utländska marknader.

Sheik Mohammed Al Amoudi har köpt upp stora delar av Etiopien för att odla mat, inte åt etiopierna men åt araberna. Bakom taggtrådsstängsel växer konstbevattnade grödor för export över Röda havet. Marken har han köpt billigt av den etiopiska regeringen vars kommunistiska föregångare hade stulit den från bönderna.

http://www.nytimes.com/2009/11/22/magazine/22land-t.html

http://addisfortune.com/Al-Amoudi%E2%80%99s%20Efforts%20to%20Initiate%20Saudi%20Agro%20Investments.htm

http://everykindapeople.blogspot.com/2007/05/sveriges-rikaste-finansman-heter.html

Peter sa...

Ungefär som EU och deras subventioner för sina bönder, vilket sätter käppar i hjulet för tredje världens bönder.

Anonym sa...

Om vetepriserna pendlade mellan 1.00 och 1,40Kr på 1970-talet och nu pendlar mellan 1,40-2,00Kr hur i hela h kan man få för sig att det tyder på brist när kpi under samma tid stigit med 500%.
Det finns massor av kunnande och bra mark i africa och massor av den odlas men de skulle behöva öka produktionen och handeln med ca 20% ställ er frågan varför inte det sker.
H Oscarsson Nationalekonom, bror till u-landsarbetare i Burkina Faso och jordbrukare

Anonym sa...

Ni kanske tycker att detta är en konstig kommentar
Men ni som tror på GUD
Vad kan GUD ha för plan för mänskligheten när vi om 30 år är 9 miljarder på planeten och 5 miljarder svälter ?????
/// SS

Berit sa...

Inte nog med att etanoltillverkning ökar priset på mat, speciellt i fattiga länder där majs är bas-föda.

Etanol har alltid varit dyrare än bensin, även med bidragen inräknade. Den har bara ca 2 / 3 kapacitet jämfört med bensin, så man kan inte bara jämföra priset på en gallon etanol med priset på en gallon gas, med eller utan subvention.
Etanol är slöseri. Man kan inte transportera det i ledningar, det måste fraktas i speciella tankbilar. Man kan inte lagra det i tankar konstruerade för petroleumprodukter och bara pumpa det med särskilda etanolpumpar . För att få det att fungera skulle man vara tvungen att riva upp hela den distributionsarkitektur som nu är baserad på olja och ersätta den med. . .? Värst av allt, det går åt mer energi att framställa etanol från majs än den mängd energi man får från etanol. Detta är ren demokrat-smörja.

Anonym sa...

@Lisa
Tror han menade att vi ska låta Afrika lösa sina egna problem, vilket dom är kapabla till, men det är klart skulle du tacka nej till gratis bistånd? Fråga bönderna i Afrika hur kul dom tycker det är att konkurrera med gratismat.
/Lars

Knute sa...

En viktig punkt i inlägget som är lätt att förbise:

"Vi kallar det 'Arabisk vår' men revolterna startade egentligen som protester mot matpriser".

Spengler skriver:

"A country that can’t teach half its people to read, and can’t produce employable university graduates, and can’t feed itself, is going to go down the drain.

The result, I predict, will be a humanitarian catastrophe that makes Somalia look like a picnic. It’s not surprising that the Egyptian mob might attack the Israeli embassy. The Egyptian street has nothing to do but rise up against perceived oppressors, because nothing good awaits them; and the desperation that will follow the collapse of the Arab “Spring” threatens every Middle Eastern regime, such that the rulers have to try to get out in front of the rage."

http://pajamasmedia.com/spengler/2011/09/13/endgame-for-egypt/?singlepage=true

Snaphanen:

Egyptens självförvållade plågor snart också Europas? Om ett blygsamt antal muslimer kan orsaka så många problem i Europa, hur kommer denna kontinent se ut när vi talar om 10-20%?

http://snaphanen.dk/2011/09/14/there-can-be-no-spring-in-cultures-with-one-season/

Anonym sa...

Ju högre priser på mat dess bättre! Då lönar det sig nämligen att odla de 52% av åkermarken som ligger i träda. Och den marken räcker gott att föda 12 miljarder och dessutom ge ett rejält tillskott av bränslen.

Försök inte måla upp en falsk konflikt mellan mat och bränsle - marken räcker till bägge. att folk svälter beror på krig, korruption, fattigdom och att väst slår sönder varje försök att konkurrera på matproduktionsmarknaden genom subventioner och skyddstullar.

Rikta din energi mot att förändra orsakerna istället för att rasa över ett skenproblem.

Berit sa...

Det ligger inte inom ramen för denna blogs möjligheter att undervisa dig i grunderna för ekonomi. Tillgång och efterfrågan.
Kom tillbaka när du lärt dig detta någon annanstans.

Anonym sa...

största intresse att sverige skulle borra efter rå olja nåtans i sverige för att det börjar bli brist på rå olja nu så att vi är tvungen att låg inbandning 5 procent etanol i bensin sedan 10 procent i bensin det ökar hela tiden snart stannar all bilar isverige skynda att leta efter olja i sverige innan andra länder slutar själja olja till sverie men nu har malmö hittat natur gas de har borrat då alla gas driven bilar isverige kan köra på natur gas som kommer från malmö men problem är bensin och diesel driven hur ska vi kunna köra när det blir ren etanol istället för bensin i 95 oktan min bil är blyfri bensin driven orolig sverige måste hitta eget olja så fort som möjligt

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.