08 september 2011

Smygsocialisering: dagens allemansrätt är baserad på en bluff

Villa med underbar utsikt över vattnet. En bild från en privat tomt efter årets firande av midsommar.

Runtom i landet får nu villa- och sommarstugeägare i närheten av en strand veta att en stor del av deras mark skall vara ”allemansrättsligt tillgänglig”.

Där får de inte ställa en soffa, inte klippa gräset, inte odla något, inte fälla träd utan länsstyrelsens tillstånd. Men de är tvungna att städa bort besökarnas sopor. Kommunen bidrar inte till städningen. Vad är ägandet då värt?

Någon sedvana med rätt för allmänheten att vandra överallt har aldrig funnits. Myndigheternas tjänstemän kan agera så godtyckligt, därför att inga lagar preciserar allemansrättens innehåll och dess balans mot andra rättigheter, särskilt rätten till hemfrid och äganderätten.

Sanningar om politiskt fulspel behöver komma ut i ljuset. Enpartistatens hegemoni inom juridik och akademier har skapat rent totalitära förhållanden på flera områden. Tiotusentals medborgare kommer så småningom att upptäcka att deras mark disponeras av staten, inte av dem själva, ifall vi accepterar det godtycke som statliga tjänstemän utövar under allemansrätt och strandskydd. Det vilar på en ofta upprepad bluff, som de stora media villigt instämt i.

Man bör minnas vad dåvarande statsministern Ingvar Carlsson skrev i tidskriften Tiden 1989: ”Svensk socialdemokrati fann i sin praktiska politik ganska snabbt, att det oftast gick att erövra bestämmanderätt utan att ändra den formella äganderätten.”

Den laglösa allemansrätten

5 Kommentarer:

Britt sa...

Allemansrätten sträcker sig så långt som tio meter från mitt köksfönster. Damer nerifrån samhället plockar varje år det lilla stånd av kantareller som växer där.

Urgammal svensk och stolt sa...

Allemansrätten är en urgammal svensk rättighet. Tumma inte på den.

Knute sa...

Vad jag förstår är det hemfridsrätten man tummar på.

MS sa...

Ja, eftersom man inte kan äga bär och vilda djur även om de finns på din tomt. Däremot om du har plockat bären och förvara dem i en skål på din tomt så räknas det som egenmäktigt förfarande om någon tar bär ur den skålen för eget bruk.

Anonym sa...

Det är klart att allemansrätten skall förtydligas med en lag. Och visst skall kommersiell verksamhet behöva markägarens tillståånd. Men samtidigt skall det vara förbjudet för en markägare att ställa i ordning artificiella och omotiverade "uteplatser", möbler, bryggor mm. bara i syfte att hävda att det är tomtmark.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.