02 september 2011

Grön ända in i döden


Ett Glasgow-baserat företag har installerat sin första kommersiella "alkaliska hydrolys"- enhet hos en begravningsfirma i Florida.
Det ska ge ett grönt alternativ till kremering och fungerar genom att kroppen löses upp i ett varmt alkaliskt bad.
Anläggningen kommer att användas för första gången under de närmaste veckorna. Förhoppningen är att andra enheter kommer att få efterföljare i USA, Kanada och Europa.
Företaget hävdar att processen producerar en tredjedel mindre växthusgaser än kremering, använder en sjundedel av energin och gör det möjligt att fullständig separera amalgam för säkert omhändertagande. Slutresultatet säg bli så rent att det kan spolas ner i avloppet.

Kvicksilver från amalgam som förångas i krematorier får skulden för upp till 16% av de brittiska luftburna kvicksilverutsläppen och många brittiska krematorier har tvingats installera filtreringssystem för att möta utsläppsmålen.

"Tekniken utvecklades som svar på allmänhetens ökande miljöhänsyn", säger företagets grundare till BBC News.
"Det ger dem ett tredje alternativ, vilket tillåter dem att visa sin omsorg på ett mycket positivt och personligt sätt."
---------

Miljö-muppar och deras kamrater
samlas i alla Västvärldens stater,
för att noggrant kontrollera
toaletter, lampor och mycket mera.

Det enda vänsterhjärnor rymmer
är koldioxid och inbillade bekymmer.
Ledarna för alla Röda
vill nu smälta våra döda.

Nu ska en potassium-lut-mix
göra resan över floden Styx.
Kremering skapar kol-allergi
för hela Vänsterns kotteri.

Det verkar som ett snöpligt slut
att med avloppsvattnet spolas ut.
I stället för en urna med aska
kanske vi kan få "Farmor" i flaska?

18 Kommentarer:

Anonym sa...

Det var en bra dikt på slutet! Är det Berit själv som totat ihop den?
Hälsn/Mats (Malmo)

Berit sa...

Tack Mats, ja det är jag som totat

Biskop Kyrillos sa...

Mycket bra dikt med jättefina tankar. Tack Berit.

Ann-Marie sa...

Farmor i flaska tycker jag inte låter så trevligt heller... speciellt inte som jag precis varit och firat hennes 100-årsdag ;o)
Men dikten var fin Berit!

Knute sa...

Håret reste sig på mitt huvud över det djupa allvaret i dikten. Samtidigt som den är rolig.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag tycker den är utmärkt eftersom den fångar cynismen i politikernas roll ganska träffsäkert. Det är dem fullkomligt likgiltigt om vi blir nerspolade på dass bara dom själva får en fin begravning, gärna i mausoleum om möjligt. Vi däremot är bara valboskap och onödiga ätare.

Eivor sa...

Och så finns det mupparna som skiter i allt och bara bryr sig om sig själv. Egoisternas sammansvärjning.

Berit sa...

Ann Marie, att jag valde "Farmor", är därför att jag är en. Det hade kanske varit bättre med "våra kära".
Kan inte låta bli att tänka på filmen Soylent Green och av någon anledning också tysk tvåltillverkning i början av 40-talet.

Anonym sa...

Fantastiska dikter om hur vi skall avsluta jordelivet. Något ingen kan komma undan.
Men jag tror inte jag vill spolas ut genom toaletten när stunden är inne.
Kram
Siv

Olli Rein sa...

Det var dikten som gjorde att jag absolut ville ha med ditt inlägg också på Pettersson försöker göra skillnad. Jag gillar inte att skära i bra saker, då jag inte vet var jag ska lägga snittet, så därför är jag öppen med att jag lägger ut andras text när jag gör det, och länkar redan innan jag börjar, då jag vill att det ska vara upp till läsarna, var de vill läsa ett kopierat inlägg. Om ni gillar något vi skrivit så mycket att ni vill ha det med på er fina blogg, så är ni välkomna att ta det ni vill på ungefär samma villkor som jag gör det. Vi länkar faktiskt till Every Kinda People och vore glada om ni även lade upp vår länk Petterssons räcker, då vi har gått snabbt uppåt sedan vi kom med på Bloggtoppen.se 1/2 2011, alltså för 7 månader sedan. Tack för den fina dikt Berit och många höjdarinlägg från USA och tack Knute och ni andra för måga bra inlägg också

Berit sa...

Tack Olli!
Vi "knycker" också inlägg ibland och är lika noga som du med att länka. I din kommentar finns ingen adress till "Pettersson-försöker göra skillnad", så här kommer den:
http://petterssons.bloggsida.se/

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

@Berit. Jag har själv Soylent Green i min dvd-samling. Även om den inte åldrats lika behagligt som andra 70-tals filmer så är den fortfarande ändå en hyfsad cineastisk upplevelse inom genren dystopisk science fiction. Framför allt blev det ett värdigt avslut för Edward G Robinsons länga skådespelar-karriär och han är förmodligen den som lyfter filmen och trots allt ger den en viss tidlöshet och det trots att det var en ren bi-roll. Men det var ju iofs inte första gången en bi-rolls-skådis slår dom andra i ensemblen med hästlängder.

Ann-Marie sa...

Måste erkänna att Soylent Green inte är en film som jag har sett, kollade upp den på Wikipedia nämligen. Jag är mer en bokmal än filmälskare....
Men vi kanske är på väg dithän, det ser ju egentligen inte bättre ut...

Anonym sa...

Såg filmen Soylent Green för kort tid sedan på TCM. Såg att den kommer igen på den kanalen på natten mellan måndag 5 sept och tisdag 6 sept här i det nordiska programmet. Kl 02.50 till 04.25.
Showview 36276506.
/Mats (Malmo)

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

@Ann-Mari. Tack vare internet läser jag sällan böcker nu för tiden bara för att surfandet tar upp så mycket tid. Men före internet läste jag dock en hel del, både serier och böcker. En favorit-genre i många år var just science fiction och här på mitt lokala bibliotek hade dom ett hyfsat utbud så det var kul att botanisera bland olika författare och sub-genrer. Finns ju hur många kända namn som helst, Jules Verne, Isaac Asimov, H G Wells, Arthur C Clarke, Robert Heinlein, Ursula K Leguin och min personliga favorit Philip K Dick. Den senares verk har ofta också dystopiska teman även om det i de flesta film-versionerna av hans verk är mer subtilt som i Blade Runner, baserad på hans Do androids dream of electric sheep? Bra på att hitta på lustiga titlar var han också. Senaste film-versionen jag såg var The Adjustment Bureau som var hel-bra också. Helt klart dystopiskt tema med en byrå som kontrollerar varje människas liv in i minsta detalj, där allting är utstakat redan från början. Nu minns jag dock inte om novellen slutade lika lyckligt som i filmen eftersom det var så länge sedan jag läste dem men i film-versionen så övervinner kärleken allt. Väl medveten om att Hollyweird ofta tar sig stora friheter så skulle det inte förvåna mig om novellen inte slutar lika lyckligt. T ex tog dom ju sig friheter med Blade Runner. I den ursprungliga biograf-versionen lade dom ju till Fords berättar-röst och ändrade slutet, något som varken Ridley Scott eller Harrison Ford gillade. Som kul detalj kan ju nämnas att överblicks-bilderna från luften i slutet, där Deckard kör iväg med Rachael egentligen var överblivet material från The Shining.

Ann-Marie sa...

Tack Mats i Malmö, tyvärr har jag inte tillgång till samma kanaler som du. Men jag ska definitivt hålla utkik på TCM här.
Och Robin, just därför att Hollyweird ändrar på saker och ting föredrar jag böckerna... ett av de få undantagen är dock Borta med Vinden ;o)

a Martin sa...

Förstår jag det hela rätt nu. Även detta något negativt för att det handlar om minskad miljöpåverkan som inte alls behövs?

Så om man blir aska eller om man kan ”spolas ut i vattnet” spelar roll för den döde?

Det kanske är något man har en åsikt om när man är vid liv, men antagligen inte som död.

Kan förstå att de anhöriga har en åsikt också, men det finns säkert de som kan se detta sätt att ta hand om den anhörige som ett lika bra (eller bättre sätt) än kremering.

Anonym sa...

Jag har en tank med 10 000 liter varm alkalisk vätska här på jobbet. Kanske skulle föreslå en expansion av företaget till chefen? :D

Båda förslagen känns väldigt respektlösa. Och det här med flytande kväve och sen kompostera kroppen. Är det inte då billigare smidiagare och miljövänligare att gräva ner kroppen i en grav?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.