20 september 2011

Islam - innan det missade sin oskuld!

Grundaren av Tivoli, Georg Carstensen, levde sin första barndom i Nordafrika, där hans pappa var konsulatsekreterare i Alger och sedan generalkonsul i Tripoli och i Algeriet. Men som åttaårig sändes han till Köpenhamn för att gå i skola.

Eftersom han som ung hade succé med stora offentliga festarrangemang, fick han konungens tillstånd att anlägga ett Tivoli med privilegium för fem år. Till allas förvåning lät militären honom ändra Köpenhamns Västra Vall till en nöjespark 1843.

En del byggnader i Tivoli gjordes i morisk stil. Och inte nog med det. Främmande vilda afrikaner framvisades med deras djur som en fantastisk attraktion. OBS den gången hade dessa muhammedaner intet ont i sinne men reste snällt tillbaka igen.

Tivolis gamla konsertsal från 1902, i morisk stil med kupol i mitten och minaretliknande torn. Man drömde sig bort till 1001 natts sagor, fata-morganor, Aladdin, hemlighetsfulla haremsfönster bakom vilka undersköna kvinnor osett kunde betrakta världen. Man visste så att säga inget om verklighetens islam…

I konsertsalen hyllades år efter år tidernas mest storslagna världsnamn av en entusiastisk publik.

När jag, Spjutflickan, firade studentexamen på Metropolitanskolan på Nörrebro aftonen och natten mellan den 24 och 25 juni 1944 hörde vi en våldsam explosion. Det var Tivoli, som blev ”schalburgterad”, sprängd av Hitlervänliga danskar som en hämnd mot den danska motståndsrörelsen. Tidigt på morgonen gick vi från skolan in till det drabbade Tivoli…

1 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Måste kännas bitter att Nörrebro idag är en av nybyggare annekterad enklav? Tack för en bra historia i vilket fall som helst.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.