01 september 2011

När regeringen utser vinnare


Solyndra, den ledande tillverkaren av solpaneler i USA annonserade i går att de stänger butiken och friställer 1,100 anställda.
Så sent som i maj förra året framhöll Obama företagets förträfflighet och gav dem ett lån på 535 miljoner dollar. Han skröt över hur "grön energi" skulle skapa minst 4,000 nya jobb.

Strax efter att lånet beviljats stängde man en av fabrikerna, permitterade 40 fast anställda och 150 kontraktsanställda, fördröjde expansionsplanerna för en ny anläggning, som till stor del finansieras med det statligt garanterade lånet och man skar ner sin produktionskapacitet med mer än 50 procent. Trots alla dessa skattepengar och upphaussning av herr Schwarzenegger och president Barack Obama, som kallade företaget ett av den gröna energins skinande ljus, kan inte Solyndra konkurrera med kinesiska tillverkare, där priserna är lägre.

För inte så länge sedan avslöjade ABC News att en av de största donatorerna till Obamas valkampanj, Steve Westley, också var en av de största finansiella uppbackarna av Solyndra.
Westley har naturligtvis utsetts till president för Obamas energirådgivande styrelse. Alla Solyndras arbetare har fått gå hem, men Westley sitter fortfarande i energirådgivningsstyrelsen.

Solyndra startade 2005 genom att bygga en stor,snitsig, toppmodern anläggning i det absolut dyraste området i Kalifornien. Efter fas 1 satsade man på en utbyggnad för $733 miljoner och det var då som Obama klev in på scenen.

Vanligtvis, innan man som finansiär går in i ett projekt, gör man en noggrann granskning. Man brukar kalla det "due diligence". Politikerna i Administration - som aldrig har arbetat i den verkliga världen - valde helt enkelt någonting som såg bra ut och som fick dem att framstå som duktiga. Ett "grönt" företag av hög profil, och sedan skyfflade de in massor av skattebetalarnas pengar.

Vilket också får mig att tänka på GM och Chrysler.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

America gets the politicians they deserve. That's it. And you keep struggling.
Al Lewis

Anonym sa...

A group of politicians deciding to dump a President because his morals are bad is like the Mafia getting together to bump off the Godfather for not going to church on Sunday.
Russell Baker

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.