14 september 2011

Ponzi-bedrägeri ?


Kommer ni ihåg de gamla kedjebreven? "Skicka pengar till det första namnet på listan och lägg till ditt eget längst ner och inom några dagar kommer du att bli rik".
Den sortens privata pyramidspel med pengar är förbjudna i Sverige eftersom de räknas som lotteri.

Det statliga pensionssystemet i USA har varit ohållbart under lång tid men få politiker törs ta tag i det eftersom man då automatiskt blir anklagad för att vilja ta maten från pensionärer.

När systemet startades strax efter kriget, var antalet betalande i förhållande till antalet pensionärer stort och systemet fungerade, men i stället för att investera pengarna för framtiden "lånade" politiker "överskottet" och stoppade in dem i det ständigt växande allmänna bidragssystemet.

Diskussionens vågor går höga nu, eftersom Texas-guvernören och president-aspiranten Rick Perry vågat kalla Social Security för ett "Ponzi scheme" (pyramidspel)


Debatten kommer att fortsätta, men fakta i diagrammet visar kristallklart: antalet aktiva arbetare per Social Security-mottagare minskar och kommer att fortsätta att minska och socialförsäkringssystemet är helt klart ohållbart. Oavsett om Social Security tekniskt uppfyller definitionen av att vara ett pyramidspel är mindre viktigt än det faktum att det nuvarande systemet inte fungerar.
I själva verket har Social Security-skatten höjts cirka 40 gånger sedan programmet startade.
Till en början var skatten 2 procent (delad mellan arbetsgivare och arbetstagare), med ett tak på $ 3.000. av lönen. Idag är skatten 12,4 procent.

År 1950 hade varje pensionär sexton arbetare som stöttade honom. Nu har vi bara tre som arbetar för att försörja varje pensionär. År 2030, blir det bara två.

Enligt Reason Magazine är S.S. INTE ett Ponzi-scheme:

1) Ponzi-system tar pengar från dumbommar och använder dem för att betala tidigare dumbommar. Social Security samlar in pengar från nya offer, använder en del av pengarna för att betala tidigare offer och resten för stimulanspaket, som Cash for Clunkers, TARP, krig, fängelser, trams, dumheter, mutor och bestickningar. Miljarder dollar från Social Security har plundrats på detta sätt.

2) Ponzi-system får sina pengar genom bedrägeri och lögner. Social Security samlar in sina pengar under pistolhot. Om du inte håller med om detta, försök att låta bli att betala, så får du se.

3) När Ponzi-system får slut på dumbommar faller det samman. När Social Security börjar få slut på dummerjönsar höjer männen med pistoler bara avgifterna.

Ponzi-scheme är frivilliga, Social Security är inte det och därför mycket värre.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

''You can fool some of the people all of the time, and those are the ones you need to concentrate on.''
—President George W. Bush, at the 2001 Gridiron dinner

Berit sa...

Du bör kanske klargöra att det sades under en middag när Bush gjorde sig lustig över saker och ting som felaktigt sagts om honom.
Just denna mening du tar upp förklarade Bush att han fått som ett gott råd av Democrat Robert Strauss

Anonym sa...

Vårt system i Sverige är ungefär lika korkat
Här får en alkis pension för att han ska kunna supa på heltid ( numera även många kvinnor )
/// SS

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.