19 september 2011

Världens heta ämnen: Tunisien

En bokstavlig självmotsägelse: "Vi vill ha demokrati och islam."

Den islamiska rörelsen Ennahda, som är storfavorit inför valet i Tunisien den 23 oktober, vill skapa "en demokrati grundad på islams värden". Det förklarade ordföranden Rashed Ghannouchi (bilden) vid presentationen av valprogrammet.

Framför mer än tusen personer vid kongresspalatset presenterade rörelsen sitt program "för ett Tunisien i frihet, rättvisa och utveckling". "Tunisien idag och imorgon måste förlita sig på sin arabisk-islamiska identitet", förklarade Ghannouchi och räknade upp partiets prioriteringar: upprättandet av ett parlamentariskt styre, kamp mot arbetslösheten och mot korruption, domstolsväsendets oberoende, respekt för mäns och kvinnors jämställdhet.

"Vi presenterar ett politiskt system som utrotar diktaturens rötter" enligt en 50-sidors program som delades ut av rörelsen Ennahda, som var hårt förtryckt av Ben Alis styre.

"Vårt program kommer att sätta igång en nationell utveckling som bygger på islamiska värderingar", säger Ennahda, som ofta säljer sin ideologi tillsammans med AKP, det islamisk-konservativa partiet i Tunis.

När det gäller de bekymmer som Ennahda ger intellektuella och lekmän i Tunis, förbinder sig partiet i sitt program att "garantera religionsfrihet och åsiktsfrihet" och "de religiösa minoriteternas rättigheter". Det förbinder sig vidare att "beskydda den framgång som kvinnorna har haft i Tunisien", där de har rättigheter som ofta förvägras dem i arabvärlden. Ennahda försäkrar t.ex. att de kommer att skydda "kvinnans frihet mot alla påbud om klädedräkten".

Ennahda är den stora favoriten i konstitutionsvalet den 23 oktober. Deras motståndare anklagar dem för dubbelspel: officiellt moderata, men i grunden reaktionära.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Man ser hur Turkiet har gjort en totalomvändning i synen på Israel sedan Erdogan kom till makten vid allmänna val 2005. Erdogan har sagt på tal om demokrati att "demokrati är som att åka bil. När man kommer fram till destinationen, så kliver man ur." Kan det bli tydligare än så. Men innan Erdogan kan kliva ur 'demokratin' så måste han ha total kontroll över den militära ledningen, som än så länge går i Kemal Atatürks sekulära fotspår. De anklagas nu för 'korruption' etc. och skall inom en kort framtid komma att ersättas av islamister typ Hamas. Bevaka hela detta skeende !
Turkiets här är stor, större än Tysklands, Englands, Frankrikes och Spaniens tillsammans, 2,4 miljoner soldater (enligt Walid Shoebat) och de kommer antagligen att spela en ledande roll i kampen emot Israel.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.