28 september 2011

En bittersöt karamell

"Vi låter oss inte luras," säger Souad Sbai. "Kung Abdullas medgivande att saudiska kvinnor ska få rösträtt om fyra år är en stor seger sett genom ögonen på dem som aldrig har haft några rättigheter. Men om man jämför med allt det som de saudiska kvinnorna alltid har bett om och aldrig fått, liknar det en karamell med en bitter smak."

Souad Sbai, född 1961, kommer från Marocko, fick italienskt medborgarskap 1981 och sitter i parlamentet för Berlusconis Frihetsparti (PDL). Hon är chefredaktör för tidningen Al Maghrebiya. Har fått dödshot från muhammedaner.

"Vad är det för frihet att kunna rösta eller bli vald, om man inte får köra bil, eller bli nedslagen på gatan utan att någon blir åtalad, eller dö eftersom ens man inte tillåter läkaren att operera.

Om inte reformerna är radikala är de bara en fasad och har därför inget framtida värde. Det kan inte förnekas att de saudiska kvinnorna aldrig har drömt om att rösta, men rent ut sagt skulle jag ha föredragit total jämlikhet nu och om fyra år rösträtt. Och varför kan kvinnor inte rösta idag, men om fyra år?
I detta prat om arabisk vår stöter inte Abdullas ord någon, men vi hoppas att de om fyra år inte har blivit stoft i vinden i den mörklagda revolutionen."

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.