05 oktober 2011

Alla i detta rum kunde förutse den ekonomiska krisen

--------------------------------

Under två veckors tid har vi sett stor skaror av gaphalsar på Wall Street, vilka gjort sitt bästa för att stoppa den kapitalistiska motorn.
I en tidigare kommentar kallade jag dem virrpannor, tom. skitstövlar, vilket kanske låter hårt, men om man ägnar sig åt att föra oväsen och störa friden för alla som bor i området, blockera tunnelbanestationer och all övrig trafik, förstör inkomstmöjligheterna för de som lever på platsen och har butiker och affärslokaler, då förstör man samhället och man blir kallad därefter.

Om en polis skulle gå in i någons hem och sprutar pepparspray på de som befinner sig där kan jag förstå att man blir upprörd, men om jag eller du skulle ockupera ett område och leva rövare är jag övertygad om att polisen skulle stoppa oss och vi skulle få ta konsekvenserna av vårt handlande.

De otvättade typer vi ser ( de stinker, enligt utsago) har i grund och botten bara en önskan och det är att få en massa "godis" utan att behöva jobba för det.
De vill att du och jag ska tro att förekomsten av ett litet antal, mycket rika personer är anledningen till att vi inte kan få allt vi vill gratis.

Nästan alla de rika har förtjänat sina pengar genom att de kunnat erbjuda något som många av oss ville köpa. Demonstranternas favoritsyndabock är naturligtvis Kapitalismen och nu är de ute på Wall Street, den universella symbolen för kapitalismen, och hävdar att bankirer och inflytelserika personer lever högt på alla andras bekostnad.

Vad demonstranter över hela landet ser som ett misslyckande för Kapitalismen är något annat. Det är en triumf för vänskapskorruption, sk." svågerpolitik" där misslyckade statliga ingripanden, och politik har satt sig över ekonomin, som ett sätt att välja livets vinnare.
De senaste fyra årens ekonomiska katastrof visar det. Det började med kollapsen av fastighetsbubblan, vilket berodde på statlig inblandning i den fria marknaden, speciellt som det gav den finansiella sektorn ett starkt incitament att låna ut pengar utan urskiljning.

Federal Reserve har spelat en stor roll. Det gjorde tom. räntor negativa för vissa lån vilket betyder att centralbanken betalade folk för att låna pengar. Självklart innebär det att en hel del utlånade pengar aldrig kommer att betalas tillbaka

Svågerpolitiken kommer från statlig inblandning i marknaden, och det är den ruttna kärnan i vår ekonomiska kris. När politiker plockar "vinnare" som tack för kampanjpengar och röster, säkras speciella privilegier på bekostnad av andra. Det blockerar konkurrens, lägger beslag på rikedom, och säkrar makten för de som har bra förbindelser.

Verklig Kapitalism är direkt ansvarig för de allra flesta av mänsklighetens framsteg sedan den Industriella revolutionen. Möjligheten att erbjuda andra att köpa in sig och satsa i andras projekt är kärnan i ekonomisk framgång.
Kapitalismen har inte bara ökat vår rikedom. Den har också förbättrat vår livskvalitet och ökat människans medellivslängd med över 20 år . Kapitalismen är inte ansvariga för vad som är fel med vår ekonomi, utan för vad som är rätt. Kapitalismens moraliska grund är starkare än något annat ekonomiskt system.


Man behöver inte lyssna länge till vad hopen skallar förrän man inser att "kampanjen" är en fasad för en socialistisk framstöt. Man har publicerat krav på nätet där man begär 20 dollar i minimilön, garanterad inkomst för alla, fri universitetsutbildning, stopp för fossila bränslen, stopp för matproduktion i stor skala, förbud mot dödsstraff....Dessa fantasifyllda drömmar om allt de hatar här i världen, presenterar man via mobiltelefoner och iPods. (!)

Visst finns det människor i mängden med verkliga problem. Arbetslösa, svårt sjuka utan försäkring och ungdomar som helt frivilligt dragit på sig många tusen i studielån och förvånas över att det är svårt att betala tillbaka.
Men Protesten på Wall Street gör inte skillnad mellan verkliga problem och dåliga val och de som ockuperar gatorna tror att de kan stoppa den kapitalistiska motorn, som producerar alla de godsaker som de kräver.

1 Kommentarer:

Peter sa...

Bra rutet, även om jag tycker att flera av dem som medverkar i nedanstående kampanj verkar vara hårt arbetande människor som hamnat i kläm. Nu beror dock detta till stor del på USA:s politik under de senaste åren. Och att då skylla detta på det relativt fåtal rika (och/eller aktiespekulanter) blir lite tokigt. Men det är ju så mycket lättare ...

http://wearethe99percent.tumblr.com/

När det gäller huslån så ser jag en stor bubbla framför mig i Sverige, framför allt i storstäderna, där många åttiotalister (som inte var med under finanskrisen för tjugo år sedan) sitter på stora lån.

Jag rekommenderar alla (men främst de som är intresserade av aktier och ekonomi) att läsa BT-oraklet

http://www.borstjanaren.se/borst/articleList/kat_id/12

En kille med många roliga tankar, som bland annat ställer politiker till svars för det mesta elände som hänt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.