18 oktober 2011

Beska piller för ministern

Danskarna skojar ofta med svenskarnas alkoholproblem som om de inte själva hade såna, men enligt de svenska TV-nyheterna 16/10 har trafikbilden ändrat sig betydligt. I dagens Sverige sitter det flera drogade personer bakom ratten än alkoholpåverkade. Det har ju blivit ganska vanligt att folk tar piller som är narkotikaklassificerade, och som enligt lagen medför förbud att köra bil. Men om dessa mediciner är ordinerade av en läkare gäller inte förbudet. Det låter helt vansinnigt!!!

Bara de senaste tio åren har antalet påträffade narkotikapåverkade bilförare fördubblats - från 7800 personer till 15400.
0,2 % var påverkade av alkohol, men 2,5 % av narkotika.

Trafikpolisen är inte utan anledning upprörd över att medicinpåverkade bilförare får köra, om bara en läkare har ordinerat medicinen. Kriminalinspektör Roger Löfstedt har nu skrivit till justitieministern som har gett uttryck för att lagen i sig är bra nog. Man har ju själv ett ansvar och får därför själv avstå från bilkörning. En rådman Lena Egelin menar det samma: man skall inte vara förbjuden att köra bil. Men en trafikforskare förklarar att det inte är så lätt, för man känner sig ju bra. Det är ju det som är idén med att ta pillerna.

Nyheterna nämnde ett grovt exempel på bilkörning, där en narkotikapåverkad chaufför körde på flera saker innan han till slut ramlade in i en lyktstolpe. Men åklagaren lade ner ärendet. Medicinen var ordinerad av en läkare!!!

Det är en mycket farlig väg trafiksystemet är inne på här. Läkarna har alltför stor makt om deras bedömning och diagnostisering står över trafiklagarna. Härtill kommer att ett visst antal läkare själva är beroende av narkotika. Förr i tiden räknade man antalet i denna gruppen till ungefär 1% av läkarna, så vitt jag vet. Vad är procenttalet nu med all den narkotika vi har?

3 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Min rekommendation: att hålla sig långt ifrån allt vad läkare heter ;o)

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Enligt Lena Holfve är halterna av narkotika mätbara i dricksvattnet uppe i hufvudstaden. Så det är förmodligen väldigt illa.

Anonym sa...

Den mäktiga piller industrin och politikerna går hand i hand man vill ha ett samhälle med tysta och nerdrogade människor.
//// SS

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.