20 oktober 2011

Det är inte så enkelt som man tror

Det skrivs och pratas så mycket dessa dagar om en socio-ekonomisk härdsmälta och att vi måste vidta "förberedelser för överlevnad".
"I have been there, done that" och här är några av mina erfarenheter.

Under 18 års tid nyttjade vi olika kombinationer av vindkraft, vattenkraft, solenergi och diesel för elproduktion, både ombord på vår segelbåt och senare på vår ranch som låg långt ifrån alla elledningar och kommunal service.
Både vind- och vattenkraft för med sig avsevärda underhållskostnader - tex lagerbanor (glid och kullager), glidkontaktdon (släpringar och kommutatorer) samt slitdelar i turbiner (impeller) som måste beaktas för en korrekt jämförelse. Vid bedömningen av alla dessa olika former av alternativ energi måste kostnaden per kilowattimme vägas in.

Vi fann att den genomsnittliga kostnaden för energi från elnätet (medan vi bodde "civilicerat"), varierade mellan 12 och 15 cent per kilowattimme jämfört med cirka 40 cent plus per kilowattimme för sol-och vattenkraft, när ersättningskostnader för utrustningen räknas in. Det krävs dessutom speciella villkor, vad gäller omgivningen, för att man ska kunna utnyttja sol-vatten- och- vindkraft och den stora majoriteten bor inte på sådana platser.


Det är inte heller bekymmersfritt att hålla solpaneler igång och livslängden är ca. 25 år.
Även i norra Kalifornien hade vi problem med snö och fågelspillning. Jag kan tänka mig att sot kan också vara problematiskt på många ställen. Solpaneler blir smutsiga precis som tak men det påverkar inte takens effektivitet.

Så kallade fossila källor för egen energiproduktion är ekonomiskt och praktiskt meningsfulla endast för begränsade situationer, eftersom de måste matas med bränsle (ångpannor, generatorer, vedspisar...)

Verklig fristående tillämpning av egen energiframställning, när ingen nätström är tillgänglig kräver möjlighet till lagring / reglering av energi som man kan utnyttja under vindstilla och sollösa perioder. För enbart uppvärmning kan en stor mängd vatten, sten eller annat värmelagrande material räcka.
För elektrisk energilagring, tvingar nuvarande teknik oss att använda batterier och de är inte billiga. Vi fann att 6 volts blybatterier, sk. "golfbils"-batterier var mest ekonomiskt.
Visst, de senaste framstegen inom batteritekniken har förbättrat effektivitet i begränsad omfattning men de initiala investeringarna är fortfarande höga. Blybatterier får inte heller försummas genom att överladdas för länge eller "svältas".

Ett exempel på problem som kan uppstå visar denna händelse när en av våra grannar på Yurok-reservatet fick en uppsättning solpaneler. Stammen fick en federal "gåva" för att uppföra fristående solcell-system för varje enskild indianfamilj i Klamath-älvdalen. Utrustningen bestod av 2 kilowatt solcellspaneler, fast förankrade, en batteribank på 1200 amp, och en "inverter" som omvandlade 24 volt till 120 volt. Allt med nödvändiga kablar från ett separat hus som uppfördes i närheten av hans hem, i ett område som var SKUGGAT under stora delar av dagen. Den utrustning kostade över $ 27,000.
Den installerades av "progressiva" student från Humboldt State University, som förklarade för vår granne att han kunde börja använda sitt hem "precis som om han bodde i staden".

Naturligtvis gick vår granne och hans familj ut och köpte prylar, såsom strykjärn, brödrost, värmeelement och TV-apparat. Inom en vecka knackade han på vår dörr och bad om hjälp med sitt icke fungerande elektriska system. Inga hippie-volontärer fanns tillgängliga för att hjälpa honom. Det är vad som händer när skattebetalarnas regeringen lämnar "hållbara"system till "missgynnade" minoriteter.

En annan viktig fråga, om man tror på ett annalkande samhälleligt sönderfall vad gäller energi-säkerhet är "Lagen" (ja, de är citationstecken). Polisen kommer oundvikligen att få händerna fulla med att upprätthålla "ordning" bland en befolkning som reducerats till desperation, och energisystem är särskilt sårbara vad gäller stöld och vandalism, för att inte tala om en regering som anser det som sin rätt att konfiskera vad de behöver.

Många har skrivit om "det värsta som kan hända". Jag lämnar det till er, kära läsare, att på egen hand bekanta er med olika post-apokalyptiska scenarier från Mad Max till Hobbes elände.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

olja är den allra bästa energikällan använd den och forska om rening av avgaserna istället tills vi kan använda solenergin
Elbilar mm är enbart propaganda

Wolter sa...

Det var en givande berättelse!

Knute sa...

Greenpeaces grundare Patrick Moore:

“Since I left Greenpeace, I have seen the movement drift into extremism, abandoning common sense and logic. To a large extent, it is being hijacked by activists who are using green rhetoric to launch agendas that don’t have much to do with ecology.”

Den röda nya danska regeringen hatar stora bilar. På grund av CO2-påverkan säger de, men det handlar om att klämma åt "de rika".

http://hodja.wordpress.com/2011/10/20/raf-regeringen-vil-laegge-store-biler-for-had-bl-a-pa-grund-af-co2-pavirkningen/

Al Gore stöder Occupy Wall Street.

http://monokultur.dk/?p=7371

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.