14 oktober 2011

Kriget mot radikala islam

Utdrag från en artikel av Victor Davis Hanson


Med hjälp av "Predator drones" tycks Amerika återigen få övertaget i detta långa krig mot Mellanösterns terrorister.
I systematiskt dödliga raider plockar man bort toppskiktet av al-Qaida och dess dotterbolag, alltifrån Hindu Kush till Yemen till Afrikas Horn.
Droner är skrämmande noggranna, billiga jämfört med flygplan och utsätter inte amerikaner för fara. De är nästan osynliga och kan leverera omedelbar död från tusentals meters höjd.

Det är nu mer komplicerat för en terrorist att bomba en järnvägsstation i Väst än det är för samme terrorist att bli träffad i huvudet i sitt hem i Långtbortistan.
Alla dessa fördelar förklarar varför President Obama exponentiellt har utökat programmet. Under George W. Bush och fem års användning dödade "Predators" runt 400 misstänkta terrorister i Pakistan och Afghanistan. Men under president Obama har Predators redan slagit ut mer än 2200 på mindre än tre år.

Programmet är unikt anpassat för Obamas stil att föra krig; att "leda från bakgrunden"; att döda långt utom synhåll, och därför uppmärksammas det inte av pressen och allmänheten.
Kandidat Obama hade tidigare juridiska invändningar mot att man helt enkelt bombade misstänkta terrorister i stället för att fånga dem - President Barack Obama undviker problemet och behöver inte fundera på hur och var de bör prövas rättsligt. Med en död misstänkt snarare än en tillfångatagen kan inte civila libertarianer kräva att Obama hedrar sina kampanj-löften att behandla misstänkta som American brottslingar och konservativa kan inte bråka om att man är mesig när man ger miranda-rättigheter till fångade al-Qaida mördare.

Antikrigs-demonstranter protesterar mot att amerikanska soldater blir dödade, men sällan om att robotliknande flygplan tyst utplånar avlägsna terrorister. Amerikanska dödsfall kan göra kriget impopulärt, en kraschad drone hamnar i "vem bryr sig"- statistik.

Men det finns fortfarande massor av frågor som uppstår runt denna senaste amerikanska fördel. "Waterboarding", som en gång väckte så mycket raseri, är nu en död fråga. Hur kan någon invända mot en tuff förhörsmetod mot några kända terrorister, när man rutinmässigt spränger mer än 2000 misstänkta sådana - och några i deras närhet som följer med på köpet?


"Predators" både avhumaniserar och personifierar krig på ett sätt som var ganska okänt i det förflutna. Å ena sidan - att döda en terrorist är som att spela ett TV-spel flera tusen mil bort - men å andra sidan känner vi ofta till namnet och till och med ansiktet på varje offer, på ett sätt som var okänt i de anonyma blodbaden i Verdun och Hue.
Gör det krig mer eller mindre humana?

Obama, en gång den mest framträdande kritikern av kriget mot terrorismen, har nu blivit dess största anhängare - och processen är att stoppa al-Qaida. Och än så länge verkar det som det amerikanska folket, av alla politiska nyanser och av väldigt olika skäl - är mer lättade än oroliga över Obamas mest oväntade inkarnation som "Predator in Chief."

Obama är så tillfreds med sin roll att han levererar smaklösa skämt vid middagstal:8 Kommentarer:

AA sa...

Obama använder Irans terrorförsök till att leda bort uppmärksamheten från ekonomin

http://www.politisk-ukorrekt.dk/?p=1033

Ann-Marie sa...

Och vem vet när dessa kommer att användas mot andra mål, inrikes sådana. Ett ypperligt sätt att göra sig av med motståndare som är i vägen kanske...
George Orwell visste vad han skrev om i boken 1984...

Berit sa...

Lew Rockwell presenterade detta jämförande låtsas-scenario för en tid sedan:

Kina Dödar "Farliga Oliktänkande" på en amerikansk parkeringsplats utanför Walmart.

Två Wal-Mart-anställda skadades.

Senare uppgifter från Peking bekräftar att Politbyråns Juridiska Branch hade godkänt operationen, som planerats under två år.

Folkmassor jublade på Tiananmen Square, medan Fox News inhyrda expert Wa Hu skröt: "Det finns många fler på vår lista, och vi vet var de handlar!"

UPPDATERING: Efter att ha firat den framgångsrika operationen krävde den kinesiska regeringen att Obama avgår och "lämnar över makten."
Utrikesminister Hillary Clinton gnällde omedelbart, "Efter denna stora seger när det gäller att stoppa "farlig oliktänkande, "uppmanar kineserna presidenten Obama att lämna över makten omedelbart? Kineserna respekterar inte ens de som samarbetar med dem", säger hon upphetsat.

Anonym sa...

Vad krigen i Irak och därefter handlar om att den neokonservativa rörelsen vill göra om hela mellersta östern. Den neokonservativa rörelsen är (som sa manga andra) en "dold" judisk kamporganisation. Vad det handlar om är att göra israel säkert. Se tex här http://sabbah.biz/mt/archives/2009/09/10/treason-betrayal-and-deceit-the-road-to-911-and-beyond/. Tips: Kolla killens bakgrund innan "du" säger nutcase. Finns även en del av honom pa youtube.

Anonym sa...

Det är naturligtvis en tidsfråga innan andra länder skaffar sig samma vapen.
/SB

Anonym sa...

Men varför bry sig, det är bara smuts dom tar bort ändå.

Och till "SB" de flesta andra länder som har en RIKTIGT krigsmakt har redan dessa system(i olika former, Sverige har till exempel lätta drönare för spaning), dom enda som kan förlora på det hela är tvivelaktiga personer som rör sig i klanområden i gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan. oskyldiga civila..jo, och Hitler var indier..

//AA11

Berit sa...

Visst, så länge inte du själv är måltavla, AA11

Knute sa...

Occupy Wall Street är inte bara gatuteater, skriver Per Gudmundson:

Från USA rapporteras om att vissa har varit särskilt angelägna om att demonstrera mot judiska bankirer.

Vilket kanske inte är så konstigt. Bakom demonstrationerna finns ju Adbusters, vars grundare och chefredaktör skrev en famös ledare om USA:s ledande neokonservativa, och underströk att ”hälften av dem är judar” (”Why won’t anyone say they are Jewish?”, mars 2004).

Här hemma berättar Fokus att Occupy Stockholm, som tar till gatorna idag, har fått en liknande ”ovälkommen svans”. Och Nyheter 24 skriver att den konspirationsteoretiska Zeitgeiströrelsen också är med på tåget i denna röra av ”dårar och nazister”.

Det mesta rör sig säkert om infiltration. Men det är ju intressant att budskapen är så överlappande att sammanblandningen är möjlig.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-koalition-av-virriga_6554051.svd

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.