03 oktober 2011

Nu kommer Allahs Systrar

Det kallas "islamisk feminism" i motsats till den anti-religiösa och sekulära feminismen i väst.

Den saudiske kung Abdullah bin Abdul Aziz har meddelat att kvinnor måste få närvara vid monarkins rådgivande "Shura" vid nästa sammankomst, och att de kan delta i de första kommunalvalen.

Vad ligger bakom denna attitydförändring i det mest ... islamiska landet i världen? Man kallar det "islamisk feminism" i motsats till den sekulära och antireligiösa feminismen i väst. Även det senaste numret av den amerikanska tidningen, ”Wilson Quaterly” skriver om det.

Den islamiska feministerna hävdar, att Koranen inte ger kvinnorna en underordnad och tillbakadragen ställning, utan tvärtemot- de ser det som "dawa" - dvs. ett sätt att sprida islam.

De islamiska feministerna predikar att slöjan är en "befrielse", de är motståndare till "sexuell promiskuitet" och fysisk bestraffning, efterlyser demokratiskt deltagande, men också en religiös regim baserad på könsuppdelning.

De attackerar västvärldens "könsneutralitet" och propagerar för en kvinnlig överhöghet inom islam under mottot "separata men jämlika". Den amerikanska Isobel Colerman har beskrivit det i en bok med den symboliska titeln "Paradiset under våra fötter".

Rasha Alduwaisi, den saudiska kvinnoförkämpen på Facebook, har uttryckt sig positivt om sharia som lag-system. Den första att teoretisera om denna islamiska feminism var saudiaraben Mai Yamani, som 1996 publicerade boken "Feminism och islam".

Andra har kommit från Turkiet och Marocko. Och den afro-amerikanska teologen Amina Wadud var den första att planera och inkludera kvinnor att spela en större roll i moskéerna.

För första gången sedan upprättandet av den islamiska republiken i Iran har tre kvinnor inkluderats i Mahmoud Ahmadinejads regering och han har under ett helt år upprepat att "kvinnor är pionjärer i den islamiska revolutionen".

Det är hustrun till ex-presidentkandidaten Hossein Moussavi, Zahra Rahnavard, som är ledande inom denna iranska feminism. Hon har under många år varit sekreterare för det största iranska universitetet "endast för kvinnor". Hon är en Khomeini-matrona som kallar sig "en anhängare av Fatimah", dotter till profeten Muhammed.

Hon hävdar att den islamiska kvinnans fysiska värde är reserverat för hemmet och maken, inte kapitalisterna och utlänningar, och att "kvinnor i den islamiska världen är de friaste i världen".

I Turkiet var statsminister Erdogans fru den första som bar slöja. Hon är en aktivist för kvinnors rättigheter och talar ofta offentligt om "kvinnans frigörelse". Kampanjen att återinföra slöja vid universitet i Turkiet leds inte av en islamist, men en feminist, Hidayet Sefkatli Tuksal, som anser att "Erdogan är Turkiets verkliga ansikte".

Ministern med ansvar för kvinnor och familjen är en islamisk feminist, Selma Aliye Kavaf, mest känd för att ha välkomnat att man skulle ta bort de mest förföriska scenerna på TV (OBS det är framtidsperspektiv!!). Den som ansvarar för familjepolitiken i Erdogans regering är feministen Sibel Uresin, som i juni till och med föreslog att man återinför månggifte (som förbjöds av Atatürk vid upplösningen av kalifatet).

I Egypten uppstod för två år sedan en grupp inom Muslimska brödraskapet, som kallas "Systrarna" och leds av Zahraa El-Splittra - beslöjade, stolta, politiskt engagerade, fundamentalistiska. Det sägs att under de svåraste åren av förtryck under Mubaraks regim höll de liv i rörelsen, tog hand om fängslade, organiserade demonstrationer, protestmarscher och samlade in pengar för advokater.

Den teologiska legitimiteten för denna islamiska ny-feminism och Allah och Umma har kommit från Qatar och den mest inflytelserika muslimska teologen, Yusuf al Qaradawi, som utfärdat en fatwa som legitimerar kvinnors sång och deras rekrytering som självmordsbombare.


*) Shura har ingen makt eftersom den saudiske kungen är diktator. Till denna församling ska kvinnorna nu kunna komma in vid val, nästa gång om 4 år.

"Systrarna" är INOM Brödraskapet.

"Umma" er det islamiska världsriket, som de yrar om. Det kan inte översättas.

4 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Dom får göra vad dom vill så länge dom behåller eländet i sin egen världsdel! Jag vill inte ha eländet nerkört i halsen på mig!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Ja, dom kan gott behålla sina frihetssäckar i sina egna länder. Jag är så oändligt trött på att se det offentliga rummet nedsmutsat med dessa hucklen och spöken.

Marissa J sa...

Det är verkligen dags att dagens europeiska ledare tar och läser koranen, och ser vad som står i den.
Alla ledare idag är så pass välutbildade, att de kan läsa den och förstå den och kan dra ut konklusionen av innehållet. Så det finns verkligen ingen ursäkt att säga att man inget förstår.
Att sitta ned med imamer och låta dem förklara koranen är rena idiotin. För att kunna bilda sig en egen uppfattning, så måste man själv läsa den.
Börjar man att läsa den, så ser man det groteska ganska snart.

Knute sa...

Ryssland: Islamister lägger landminor på stranden för att skada bikini-klädda kvinnor

http://www.politisk-ukorrekt.dk/?p=720

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.