31 oktober 2011

Skånska sjukhus lär sig defensiv krigföring

Så omtänksamt att förlägga krigshandlingarna till sjukhusen!

Landskrona. Natten mot söndagen överfölls en jourläkare i lasarettets kulvert. Samtidigt krossades tolv rutor på sjukhusområdet. Nu stängs dörrarna tidigare om kvällarna och väktare sätts in för att öka tryggheten.

Malmö. En medföljande man till ett sjukt barn hotade sjuksköterskan med att denne skulle bli slagen och hamna på akuten, och sa att om han haft ett skjutvapen med sig skulle han ha skjutit sjuksköterskan.

Snaphanen: "Många danskar kan helt enkelt inte kan förstå att svenskarna finner sig i de tillstånd som de nu blir påtvingade. Det krävs många pusselbitar för att förstå... Man säger ju att Sverige inte har varit i krig sedan 1814, nästan 200 år. Men svensk jord har inte invaderats sedan den korta danska invasionen över gränsen mellan Blekinge och Småland 1611-13, där Kalmar erövrades. Så det är alltså 400 år sedan, och det gör att det svenska psyket närmast leder tankarna till aztekernas kejsare Moctezuma.

År 1519 går spanjorerna i land, anförda av Hernán Cortés... Kejsarens passivitet är inte uttömmande klarlagd, men spanska källor berättar att han fruktade Cortés som en gud - kanske som Quetzalcoatl. Dokumentation från den aztekiska sidan saknas, men det är klart att Moctezuma inviterade spanjorerna i en situation där han kunde ha använt sin militära övermakt mot dem. Här är lite att tugga på för en psyko-swedolog: Den ahistoriska kejsaren Reinfeldt kontra den stora arabiska globaliserings-guden.

Som kontrast: Mina föräldrar var 25 år 1940. De hatade tyskarna av ett sant hjärta ända till 1960-talet. Det är ett memento mori, som fortfarande lever i Danmark och Norge, även om tiden också bleknar minnen här."

Sverige: en multikulturell Titanic

7 Kommentarer:

Zico sa...

Mja, du har fel. "Svensk jord har inte invaderats sedan [...] 1611-1613", skriver du. Hur förklarar du då att vi i 1808-1809 års krig förlorade sex svenska län och att två ytterligare svenska län var under utländsk ockupation? Yttermera var Gotland ockuperat ett tag i samma krig, om jag inte missminner mig.

Knute sa...

Gotland var ockuperat av ryssarna 22 april - 16 maj 1808. Ryssarna härjade i Norrland sommaren 1809. Vid freden förlorades sex finska län samt Åland.

Men lägg märke till poängen: större delen av Sverige inklusive huvudstaden har aldrig ockuperats av främmande trupper. Fram till Gustav Vasas maktövertagande kan inte heller danska trupper räknas som främmande, eftersom Norden då var en union och kungen bodde i Köpenhamn.

Zico sa...

Hm, vid freden förlorades sex län som ingick i riket Sverige. Detta oavsett på vilken sida om Kvarken de råkade befinna sig. Värt att notera var att dessa län inte var provinser som de områden Sverige till och från innehade i norra Tyskland, utan räknades som delar av Sveriges moderland. Lika väl som Uppland, Norrbotten och Västerbotten var län i Sverige, var även Lappland, Tavastland, Savolax, Österbotten och de övriga länen detta. De hade, liksom alla svenska län, representation i Sveriges Riksdag.

Så jag vidhåller att en dryg tredjedel av Svea Rike har ockuperats av främmande trupp. Dock har du helt rätt i att huvudstaden aldrig fallit sedan Gustav Vasas dagar - även om det varit nära ett par gånger, exempelvis vid slaget vid Stäket.

Arne sa...

En Halloween som förändrade världen - Reformationsdagen

Den 31 oktober 1517 spikade en romersk-katolsk munk och präst vid namn Martin Luther en lapp på dörren till slottskyrkan i Wittenberg i Tyskland.

Knute sa...

Sitt inte med armarna i kors höga herrskap, sa Luther

Sanity sa...

Ryssen kommer!! Akta er! Ryssen kommer!! Känns det igen? Så lät det i huvuudet av flera generationer värnpliktiga. Hur står det till i huvudet idag när denna ryss aldirg kom? Då måste man ersätta denna ryss med något annat. Islamiseringen tar över landet! Akta Er Islamiseringen tar över landet! - Känns det igen. Det är vad främlingsfientliga har ersatt det utropet med. Det är mer psykologi än att det skulle hända på riktigt. Dessa önskar sig bara ett nytt krig - sedan heter det att de gör allt för att skydda sverige men när det väl kommer till kritan är det dessa som gömmer sig bakoom skrivbordet och resten av folket får ta hand om problemen iaf - De problem som dessa har stält till med i sin iver att få hata andra.

Kawan_saya sa...

Utan NATO:s kärnvapenparaply hade förmodligen ryssen kommit, eller utan ett hyffsat avskräckande svenskt försvar. Ryssen kom faktiskt ganska nära. Vad tycker folket i östeuropa? Stämde det där, kom ryssen eller kom han inte? En gång i världen tryckte polackerna och ungrarna tillbaka de turkiska muslimerna, och spanjorerna de arabiska. Jag tycker nog vi ska vara glada för det. Några flickor slipper kastas ut från balkonger eller gifta sig med gamla gubbar, i alla fall.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.