28 oktober 2011

Slaveri - inte ett avlägset förflutet, men ett nutida nära grannskap

Vi har flera gångar hört om Mellanösterns slavar, bl.a. i TV. I Danmarks kolonier fanns slavar fram till 1848. Det är inte så länge sedan, kära läsare (- min farfar föddes 1838!), och när H.C. Andersen besökte Konstantinopel på 1840-talet ville han självklart också se slavmarknaden och anslöt sig till en grupp resande. De gick på de tidigare "för de kristna förbjudna vägarna" till Slavinnetorget och sedan till en av moskéerna. I "En skalds lustvandringar" (="Fra en Digters Bazar") skriver Andersen:

"Inte långt från den stora basaren kommer man ut på en öppen plats, omgiven av träbyggnader, som bildar ett öppet galleri. Det utskjutande taket bärs upp av ohyvlade bjälkar. Innanför längs galleriet finns det små kamrar där handelsmännen har sina varor, och dessa varor är människor, svarta och vita slavinnor.

Nu är vi på den öppna platsen. Solen skiner, vassmattor har bretts ut under de gröna träden, där sitter och ligger Asiens döttrar. En ung mor ger sitt barn bröstet, de båda tänker man inte skilja åt. På trappen upp till galleriet sitter en fjortonårig negress. Hon är så gott som alldeles naken. En gammal turk betraktar henne, han har tagit hennes ena ben i handen, hon skrattar och visar de skinande vita tänderna.

Beslöja inte de vackra vita kvinnorna, du gamla otäcka karl! Det är just dem vi skulle vilja se. Driv inte in dem i buren, vi skulle inte som du tror skada dem med onda ögon!

Se! En ung turk med eldig blick! Fyra slavar följer honom, två gamla judemadammer köpslår med honom. Det har kommit in sköna tjerkessiskor. Han måste se dem dansa, höra dem sjunga och sedan välja och köpa! - Han skulle kunna ge oss en skildring av slavinnemarknaden som var bättre än vår. Han följer de gamla kvinnorna för att beskåda jordens houris! Och hur ser då dessa ut - den turkiske diktaren Ibn Katib har sjungit om de himmelska, om dessa kan vi kanske höra och minnas att han lånade bilden från de jordiska.
.......
Men vi gör nog klokast i att rida bort från Ibn Katib och Konstantinopels slavinnemarknad!"

Citat från H.C.Andersens "En skalds lustvandringar" i Göran Schildts översättning, 1960, Biblioteksförlaget.

Tjerkessiskor syftar på Tjerkessien i nordvästra Kaukasien.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.