31 oktober 2011

Underskattade hot

Non permettiamo che accada di nuovo, låt det inte hända igen.

En bil körde upp bredvid honom. Ett pistolskott ljöd. Men oskadd.

I staden Potenza i Italien avfyrades i går kväll ett pistolskott mot en bil som kördes av tv-journalisten Nello Rega, författare till boken "Annorlunda och delade" om att leva tillsammans, muslimer och kristna.

Han klarade sig. Rega har varit hotad flera gånger i Potenza och i Rom sedan 2009.

Det hände några km från Potenza på Basentana-vägen, när journalisten var på väg hem efter en kväll med vänner i Materano. Rega var ensam. Projektilen avfyrades från en bil som körde upp vid sidan av Regas efter att ha kört på den. Skottet krossade bakrutan. Rega accelererade och lyckades nå Potenza där han rapporterade det till polisen och carabinieri. Regas bil är nu hos karabinjärerna, där deras tekniker idag ska undersöka den. Rega förklarade att han såg minst två personer i bilen som körde på honom och att han hörde minst ett skott.

"Den som har underskattat faran jag var i - sade Rega till en reporter från nyhetsbyrån ANSA - måste granska sitt samvete. Jag blir terroriserad och ber återigen att staten ska skydda mig. Men jag tänker inte ge efter, för jag vill inte ge upp min tankefrihet."

Den italienska bloggen Lisistrata påpekar allvaret i dessa hot och erinrar om att de italienska myndigheterna inte är så noga med mänskliga rättigheter, och att vi ser hur journalister dödas i andra länder, som till exempel Ryssland. De visar bilden av Theo van Gogh, som ligger mördad på vägbanan.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.