20 november 2011

Att bära hundhuvudet


Kalla det att offra sig som syndabock. Eller kanske inte.

Energiminister Steven Chu vittnade i torsdags inför Energy and Commerce kommittén, för att försöka förklara hur han kunde förlora en halv miljard dollar.
Lätt som en plätt! Han bara lånade ut dem till politiskt förbundna Solyndra-företaget, som snabbt gick i konkurs.

Det är en "riskfylld" verksamhet, medgav Chu, att ge bort skattebetalarnas pengar till företag som inte kan dra ihop tillräckligt med pengar i den privata sektorn, för att överleva på eget bevåg.

Med andra ord, privata investerare måste och är, aktsamma om sina pengar. Andras slantar kan man sprida lite hur som helst.
Man kan skänka dem till en affärsmodell som tydligen inte ens har tagit i beaktande att det inte finns någon marknad för vad de planerade att sälja - om man inte fick ytterligare subventioner för både köpare och säljare, förstås. Inte heller tog man i beaktande Kinas billiga arbetskraft, som alltid kan underbjuda den amerikanska produkten.
Riskfyllt?

Chu kom aldrig så långt som till att förklara varför regeringen bör riskera skattebetalarnas pengar på dumheter. Hans enda "förklaring" var att Kongressen godkänt det. Han bara följde order, med andra ord. Det känns ju skönt att veta.

Wall Street Journal skriver
: "Förstod Mr Chu att människor ifrågasätter lämpligheten av regeringen som riskkapitalist? " Chu svarade aldrig på den frågan.

Hittills har två av de tre första skatte-subventionerade "Energiföretagen" bitit i det Gröna gräset.
"Ett regeringsprogram som är tillägnat oekonomiska mål kommer naturligtvis att sluta i ekonomiskt misslyckande."
Lönsamhet och kommersiella framgångar var aldrig målet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.