02 november 2011

Demokratins vagga

Grekland har nått slutet nu, när Papandreou beslutat att hålla en omröstning som kommer att bli sista akten i grek-socialism-demokraternas försök att leva ett liv som de inte var villiga att betala för. Det borde om inte annat fungera som en varning för den ekonomiska katastrof som Euro-projektet är.

Förslaget att grekerna själva ska få bestämma om sin framtid och om de ska acceptera det senaste förslaget om räddningsaktionens villkor, är emellertid enligt vissa så upprörande att man kallar det en "grov misskötsel".

Frågan ställdes med så mycket skenheligt allvar som BBC kan åstadkomma: "I dessa alarmerande tider av ekonomisk bräcklighet och hög risk är det inte helt oansvarigt att låta befolkningen rösta? "
Med andra ord bör inte det olyckliga väljarna helt enkelt acceptera att deras framtid kommer att bestämmas av de politiska ledarna i andra länder?

Hela detta spektakel är ett enormt pyramidspel, avsett att förslava det grekiska folket. Kraftiga åtstramningar krävs men nivån ska bestämmas av folket.
Visst, sparka ut latmaskarna från euron men de som ska bära förlusten är bankerna som lånat ut pengar till dem och inte skattebetalarna i alla andra euro-länder.

IMF's "räddningsaktioner" fungerar så att regeringar kan betala tillbaka "lån" till investerare som i sin tur skickar pengarna tillbaka till huvudkontoret , vilket torrlägger ekonomin och skapar kollaps. Titta på vad som hände i Indonesien, Suharto, Asien-krisen 1997 och samma sak 2007. "Too Big to Fail" skyddar bara bankerna.

Detta är inte Kapitalism utan vad man kallar "Crony Capitalism" och de kommer undan med det därför att politiker är så korrupta och skadade av socialistiska principer att de gör vad som helst för att ge kompisar och kampanjbidragsgivare tillgång till goda affärer och pensioner.

Grekland började med sin "demokratiska socialism" på 70-talet. Det var ingen större skillnad mellan Vänster och Högerpolitik . Deras drachma devalverade flera gånger. 1981 gick Grekland med i EEC och pengarna började rulla in. Man fick tillgång till generösa subventioner, understöd till ineffektiva, statliga företag och en ny exportmarknad för egna prylar. Det gick bra ett tag och sedan fick man Euron genom att ljuga om sin egen sk. "balanserade" budget.
Grekland började låna mer och mer och skulden närmade sig 100% av BNP.
Politikerna, som inte behövde ta ur egen ficka, mutade väljarna med generösa pensioner och lagar om att ingen kunde bli avskedad, en dyrbar militär och ett skattesystem som var ett skämt.

Nu är det dags att hitta de man kan skylla på och de är många.
Grekiska väljare, grekiska politiker, EU-regeringen, Europeiska Kommissionen och banker som lånade ut pengar och gömde sig bakom att tyska, franska, holländska och andra skattebetalare skulle ta hand om problemen.

1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det största misstaget grekerna gjorde var att ansluta sig till euron. Kan tänka mig att moroten från Bryssel var enorm och därför blev det hela som det blev. Grekerna har levt sötebrödsdagar dom senaste 15-20 åren och nu är det dags att dra åt svångremmen igen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.