09 november 2011

Herman Cain, Ron Paul och husbubblan

Vi kan ju sparka lite på Cain nu när han är nere för räkning. Han var ju faktiskt vice ordförande för Federal Bank av Kansas City under ett par år och försvarar fortfarande denna vidriga organisation.

Här är vad Cain och Ron Paul sade om möjligheten att vi skulle få uppleva en "husbubbla"

"Man skulle kunna skriva en bok om hur usel täckning det har varit om den påstådda husbubblan. Media har förutsagt en massiv nedgång i huspriserna under flera månader...Den sortens okunnighet skrämmer husägarna till att tro att deras dyrbaraste egendom skulle kunna bli värdelös från en dag till en annan....Det kommer inte att hända"
Herman Cain den 17 augusti, 2005"Trots de långsiktiga skadorna på ekonomin, orsakade av regeringens inblandning i bostadsmarknaden, skapar regeringens politik om att avleda kapital till andra ändamål en kortsiktig boom vad gäller bostäder. Liksom alla artificiellt skapade bubblor, kan högkonjunkturen vad gäller huspriser inte vara för evigt. När bostadspriserna faller, kommer husägare att få problem, eftersom värdet av deras kapital drastiskt minskar. Dessutom kommer innehavaren av inteckningen också att drabbas av förlust. Dessa förluster kommer att bli större än de annars skulle ha varit om regeringens politik inte uppmuntrat till aktiv överinvestering i bostäder."
Ron Paul, den 10 september, 2003


En av dessa hade rätt!

The Whited Sepulchre

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Mycket insiktsfullt av Ron Paul. Vid den tiden var det inte många som kunde se detta samband. Möjligtvis bara Peter Schiffer, som i ett flertal TV-program blev utskrattad av alla andra ekonomer, men som ändå i slutändan visade sig ha helt rätt. Detta stärker uppfattningen om Ron Paul som en litet klurig och självständigt tänkande individ. Men man får inte glömma att denna kunskap om kapitalismens kriser fanns redan hos Karl Marx, som påvisade att när hjulen snurrar som fortast (och överspekulationen breder ut sig) är sammanbrottet som närmast. Det var bara det att botemedlet mot kriserna - en planerad ekonomi - visade sig i samtliga kända fall innebära förtryck och mord i en oerhörd massomfattning. Botemedlet var således etter värre än själva sjukdomen.
Men lärdomen står fast: När alla är som gladast och mest uppsluppna i sina ekonomiska spekulationer - då skall man dra öronen åt sig och hålla i pengarna.
/SB

Anonym sa...

låter som båda hade rätt, men Paul hade mer rätt än Cain.

Peter sa...

Ron Paul var kanske lite tidigt ute eftersom en del fastigheter hann stiga med typ 50 procent innan det föll.

Läs förresten Cornucopias utmärkta analyser om den svenska husbubblan:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/bkn-om-bostadsbubblan-svenska-hushall.html

Ni kan också söka på "Bostadsbubblan" under rubriken "Ämnen".

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.