23 november 2011

Rökförbud på vårdhem är orimligt

Dansk Folkeparti skriver i ett pressmeddelande angående att Socialdemokraterna i Danmark vill förbjuda de äldre på vårdhem att röka i sina egna rum:

Det är orättvist mot de äldre, och dessutom har EU nyligen infört självsläckande cigaretter. Därmed håller inte argumentet om brandfara. Många äldre människor har ingen möjlighet att lämna sina rum när de ska röka, och därmed är ett rökförbud ett orimligt övergrepp på de äldres frihet.

Spjutflickans kommentar:

Var det inte så i gamla tider, att den som var dömd till att mista sitt liv fick en sista önskan uppfylld innan, om det så var en god måltid eller en cigarett?

För många år sedan - före TV:s tid - kände jag en gammal man som hade kommit på ålderdomshem i Sverige.
Han bad mig så enträget om jag kunde ta med lite brännvin till honom, men det ville inte sjuksystrarna höra talas om. Jag smugglade en liten portion till honom i en tidigare levertransflaska, men det misslyckades. Sjuksköterskan upptäckte det och hällde ut det i vasken. Varför kunde de inte i stället gett honom en liten snaps till lunchen eller kvällssmaten?

Lika upprörande fann jag det att de inte hade sagt till honom att det var midsommarfest strax utanför hans fönster. Nu såg han det inte, så dagen var som alla andra dagar som sniglade sig fram.

Nå, det är länge sedan och problemen är annorlunda och mycket större idag.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.