30 november 2011

Sätta saker i perspektiv

För allt prat om den Globala Uppvärmningen är det ganska lätt att få intrycket att vi har genomlidit en enorm uppvärmning och att det bara blir värre. Att ta en titt på den uppmätta temperaturen under de senaste hundrafemtio åren bör hjälpa till att sätta saker i perspektiv.


Vi började öka våra koldioxidutsläpp under den industriella revolutionen, men vid denna tid handlade det inte om några betydande mängder. Därför är de flesta eniga om att vi inte kan ha påverkat klimatet förrän vid efterkrigstidens ekonomiska boom. Men temperaturer var på nedgående vid denna tidpunkt. Så, vår påverkan borde ha visat sig under 1970-talet. Men då hade temperaturen planat ut under det senaste decenniet. Så, vilken slutsats kan vi dra?
Även om vi var ansvariga för allt eller en del av det, kunde vi bara ha orsakat den globala uppvärmningen som vi kan se har skett under de trettio åren mellan 1970-2000.

Hur mycket uppvärmning talar vi om? Om man tittar på *Hadley kurvan kan vi bara se 0.5 C° av uppvärmningen under denna period. Och detta är data från mätningar på jordens yta, som är överdrivet påverkade av det man kallar "urban heat island effekt". (Betongbyggnader och stora asfalterade ytor håller värmen längre.)
Det ger oss en genomsnittlig uppvärmningsökning av 0.16 grader C° per årtionde, jämförbara med andra tidsperioder när man hade instrument för jämförbar mätning.

Så våra observationer av den Globala Uppvärmningen kan sammanfattas i 30 år av ytterst lindrig uppvärmning, under en trend som inleddes i slutet av den Lilla Istiden. Det ger verkligen inte anledning till den hysteri vi ser på så många håll.

Och hur passar The Medieval Warm Period och Lilla Istiden in i bilden?
Det finns nu ett stort antal studier från hela världen, som alla visar att det under medeltiden var betydligt varmare än idag. En utmärkt översikt finns på hemsidan CO2 Science, som har inrättat en hel sektion för studier av detta slag.

* Satelliter har instrument som mäter det naturliga mikrotermiska utsläppet från syre i atmosfären. I motsats till vissa rapporter är satellitmätningar inte kalibrerade på något sätt med de globala ytbaserade termometrarna. De kalibreras i stället till en referensstandard i ett laboratorium innan de skickas iväg.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

Vetenskapens värld (tror jag det var) visade häromveckan ett program som hävdade att Arktis och Antarktis totalt genomgått 60 olika perioder av total avsmältning omväxlande med nyuppbyggda ismassor. Och livet kunde ändå fortsätta.
För några månader sedan visades också en film om en ett vulkanutbrott i Indonesien 1815 med en verkan av 200 (?) miljoner Hiroshima-bomber som omedelbart krävde 20.000 människoliv och som gav upphov till sådan askmolnbildning över hela jordklotet att det 1816 gav upphov till extrem hungersnöd i Schweiz. Men jorden klarade det också. Och här är vi nu. So what's the deal?
/SB

Anonym sa...

Och dessa siffror har en ekonom trixat fram?

Errbe sa...

DET BLIR INTE LÄNGRE VARMARE

Här finns grafer som visar att det inte blivit varmare de senaste 13 åren.

Men de visar också att man försöker dölja detta genom att räkna temperaturen över 30-års perioder med motiveringen att ändringar i klimatet inte kan bedömas på kortare tid. Det må vara riktigt på lång sikt. Men det är ändå falskt att påstå att det fortfarande blir varmare.

Graferna visar också att temperaturen har stigit under hela 1800-talet, då koldioxiden var "normal". Då var det alltså de naturliga krafterna som skötte uppvärmningen, Solen alltså.

Den senaste tiden har vi haft färre solfläckar än på 1600-talet. Man vet att de indikerar solens aktivitet, vilken har ett direkt inflytande på vårt klimat. Vi kan allså få en ny Liten Istid om ett tag. . .

Errbe sa...

Hej igen !

Glömde jag länken ?

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2055191/Scientists-said-climate-change-sceptics-proved-wrong-accused-hiding-truth-colleague.html

Anonym sa...

Menar du att temperaturökning med endast någon grad är ofarlig?

/Danne

Anonym sa...

Till Anonym

Det vulkanutbrott jag talade om rörde Tambora på den indonesiska ön Sumbawa, som är det absolut största utbrottet någonsin i historien, 10 gånger större än Santa Helena i USA 1980. Det finns lite olika uppgifter på nätet, några talar om 71-92.000 dödsfall och i efterspelet möjligtvis 320.000 döda. Den totala mängden som slungades ut beräknas av vissa till 150-160 kubikkilometer aska och lava, som reflekterade bort solljus vilket ledde till felskördar, svält och epidemier ända bort till Schweiz, som jag nämnde. Dessutom slungades det ut 400 miljoner ton svavelsyra 43 kilometer upp i atmosfären.
Vad jag ville säga med detta var att jorden återhämtade sig trots att detta ligger på en helt annan dignitet än lite koldioxid, vars effekt ingen ens kunnat mäta. Förresten, hur fick du in det här med ekonomer? Hur tänkte du?
/SB

Knute sa...

Professorens værste forskningsresultat nogensinde

Professoren er vant til modvinden, da hans undersøgelser af den grønlandske indlandsis viste, at ismassen engang kun fyldte halvdelen af, hvad den er i dag – uden at verden ændrede sig drastisk.

“Det er nok mit livs værste opdagelse,” siger Eske Willerslev om sine resultater, der gik på tværs af klimadebatten i 2007, hvor alle snakkede om at stoppe den smeltende ismasse.

http://jp.dk/nyviden/article2621600.ece?page=2

http://hodja.wordpress.com/2011/11/30/professorens-vaerste-forskningsresultat-nogensinde/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.