20 november 2011

Stereotyper och självbevarelsedrift


"Judar ligger bakom allt ont

Judarna stjäl allas pengar / äger för mycket pengar / har för mycket inflytande genom sina pengar

Judarna tar över / kontroll av regeringen / kontrollerar media
"

Dessa är de mest vanliga stereotyper vi ser från några av de anti-semiter som kommenterar på vår blog.

Men det smygande underförstådda , "att judar är besatta av pengar," genomsyrar den urgamla antisemitiska lögnen att judarna bryr sig om pengar över alla andra intressen.

Man skickar kommentarer med långa listor av judiska namn på förmögna familjer, som om det skulle vara något negativt.
"Om ditt namn inte är Schindler, gör inte judiska namnlistor!"

Antisemitismen är alltid irrationell. Den är baserad på myter, som inte skulle överleva ens det minsta försök till rationell analys. Ändå har den framgångsrikt överlevt i århundraden och är nu på uppgång.

Om man tittar tillbaka på judisk historia är det enkelt att förstå vissa av dessa stereotyper.
I det medeltida Europa begränsade många regeringar penninghantering och utlåning till judar och araber, eftersom det ansågs moraliskt olämpligt för kristna. Många yrken var stängda för judar. De som var duktiga finansiärer hade störst chans att lyckas i ett samhälle där de huvudsakligen icke var önskvärda personer.

Judarna lärde sig genom erfarenhet att utveckla färdigheter i yrken som kräver intellektuell förmåga - de blev lärare, läkare, advokater, revisorer. I ett Europa där judar alltid betraktat som utomstående - utlämnade till utvisning eller expropriation närhelst det passade den politiska klassen - var det vettigt att ha en försörjning som man enkelt kunde ta med sig. En judisk flykting kunde återuppta sitt yrke varhelst han hamnade.

Färdigheter vad gäller penninghantering, medförde ofta att man kunde få beskydd från politiska makthavare. Många judar blev faktiskt skatteindrivare eller ekonomiska rådgivare. Men det gjorde också att judar hatades av fiender till regimen och hamnade i knipa vid plötsliga regeringsskiften.

När miljontals skandinaver utvandrade till Amerika slog de sig ner i de områden på kontinenten där de kunde arbeta med det som de behärskade bäst och var vana vid; skogsavverkning, fiske och jordbruk i kallt klimat. Det är ingen som klagar över att svenskar och norrmäns barnbarnsbarn dominerar dessa industrier i tex. Oregon och Minnesota numera.
Fullt förståeligt, inget konstigt med det!

Jag tror att många judar inspirerar till avund hos mindre framgångsrika individer.
Omständigheter genom tiderna har gjort judar handlingsinriktade och envisa och poängterat vikten av en stark familjesammanhållning. Så medan många andra stönade och beklagade sig, arbetade judar ihärdigt för att tjäna pengar. När de mindre flitiga undrade varför judarna var framgångsrika, antog de att det måste bero på någon form av konspiration.

De som inte lyckas särskilt bra skyller på att judarna håller dem tillbaka och tar deras pengar. Jag har läst alla "bevis" på anti-semitiska bloggar och jag ser logiska svagheter i alla argument, precis som jag ser svagheter i de argument som Feminister använder mot män.
I själva verket, när jag tänker närmare på saken, är argumenten nästan identiska och man kan ersätta "män" med "judar".

Människor som hatar en ras är idioter eftersom kultur betyder mycket mer än ras. Och judisk kultur är mycket fragmenterad i dessa dagar. Liberala judar har inte mycket gemensamt med ortodoxa judar. Hatet är bara ett tecken på dumhet.
Jag kan förstå att man kan hata en kultur, men rasism är inte vettigt.

8 Kommentarer:

Johan sa...

Judarna är också starkt integrerade via sina församlingar och har på det sättet ett eget litet samhälle och ett stort kontaktnät. Något jag personligen är avundsjuk på förövrigt. Det är lyxigt att födas in i en gemenskap. Men det är också en förklaring till att de är så framgångsrika. Det räcker inte med att vara duktig men om du är duktig och har kontakter bland andra framgångsrika och duktiga människor kommer du långt.

Anonym sa...

Is human trafficking a Jewish issue?
15 Feb 2011 ... Jewish Ledger | Serving Connecticut's Jewish Communities Serving ... a sex- trafficking ring allegedly responsible for using young girls, one as ...
www.jewishledger.com/2011/02/is-human-trafficking-a-jewish-issue/

Errbe sa...

Johan kan också bli med i en församling

Visst får man kontakter, om man är med i en församling, som träffas någorlunda ofta. Sådana finns det många sorter av.

I varje samhälle finns en kyrka och några frikyrkor, dit alla är välkomna. Sen finns Lions, Odd Fellow, W6, Round Table och Rotary, som har olika inträdeskrav, vanligen att en medlems personliga rekommendation krävs för den som vill bli medlem.

Där finns också Röda Korset, Scouterna, hembygdsföreningar och idrottsföreningar. Sist men inte minst är de politiska partierna glada för nya medlemmar.

Sätt igång och skaffa kontakter bara !

Johan sa...

Tack Errbe men jag skulle ändå hävda att det är en skillnad. De judar jag känner har fötts in i en församling som inte bara ger dem gemenskap: social, kulturell och professionell. Det är dessutom församlingar som har som uppgift att skydda sina medlemmar, till och med stödja dem ekonomiskt om de skulle hamna på obestånd.

Det är inte samma sak som att gå med i en förening fokuserad på en fritidsaktivitet. Lions, Odd Fellow och de andra som du nämner vet jag inte mycket om men även de är föreningar du blir medlem av, inte något du är medlem av. Skillnaden är som den mellan att ha en trygg nära familj, och att hitta några trygga nära vänner. Det senare kan aldrig nå samma nivå som det förstnämnda kan.

Tack för tipset för övrigt. Det hade säkert varit bra för mig att bli medlem i vissa av organisationerna, saknar sponsor dock.

Berit sa...

Mormoner är också kända för trygg sammanhållning och starka familjeband. Det sägs att man aldrig hittar en mormonfamilj som lever på socialbidrag. Man hjälper varandra inom den stora "familjen".
Armenier lägger visst också vikt vid familjen och har stark sammanhållning i sina samhällen

Anonym sa...

Johan !
Det här med judarna, det är mycket mera än bara sammanhållning. Jag tvekar inte att utnämna dem till det folk som betytt mest för jordens utveckling (jag är själv inte jude). Först och främst deras inflytande över vetenskapens utveckling. Men också deras inflytande över människans moral (10 Guds bud). Dessutom fanns det mycket i deras kultur som skilde sig från alla andra hedniska folk på jorden. De värnade livet och tog avstånd från spädbarnsmord, barnoffer och mycket annat som var mycket utbrett hos alla andra hedniska stammar. Sedan har de långt långt innan Hitlers utrotning utsatts för konstant förföljelse från muslimerna utan att nästan någon gång svara med samma mynt (som visas av Walid Shoebat i "Why we want to kill you"). Så det känns väldigt orättvist att just de skall anklagas för att konspirera om makten över världens folk.
/SB

a Martin sa...

Vill bara säga att jag håller med Berit i detta fall (kryss i taket?). :)
Bra skrivet!

Berit sa...

Tack, det uppskattar jag att du medger, Martin

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.