07 november 2011

Sydd ihop för vintern

Många svenskar oroar sig för hur vintern kommer att gå. De som kan eldar väl med ved, men några har endast eluppvärmning och elpriserna stiger jämt och ständigt (vilket staten har god inkomst av och därför intresse i). Hur klarade man sig förut? I somras såg jag en gammal backstuga* långt inne i Smålandsskogen.


Bland mina föräldrars bekantskaper fanns en svenska som hade rötter i Dalarna och dess bondkultur. Hon hade varit lärarinna där några år och från henne är denna historia:

Det skulle bli läkarbesök i byskolan, något nytt och okänd för barnen. En liten flicka grät och lärarinnan försökte att trösta henne. "Det är inte farligt", "Det gör inte ont. Han bara vill titta på dig och höra, om du mår bra och se dig i halsen." Men flickan var otröstlig, och tårarna rann.

Till slut kom det dock fram att flickan skämdes över att behöva ta av sig kläderna, för hon var "sydd ihop" för vintern, något som den gången - ungefär omkring 1920 - hade blivit sällsynt. Man sydde ihop undertröjan med byxorna, så inte barnen blottade sig i kylan, när de gick på dasset. Byxorna hade då en lång öppning mitt på baksidan.


*) backstugan var gärna inbyggd i en backe på annans mark, så att jorden kunde vara med att hålla på värmen. Huset hade ofta bara ett enda rum med en ugn av stenblock. Sverige var länge ett fattigt land. Läs "Nils Holgerssons Resa".

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.