10 november 2011

Vägen till integration är extremt lång

Den 7 november visade svensk TV ett slags undervisningsprogram om projekt för integrering av zigenare i vårt moderna samhälle. Det var grafiska geometriska figurer på tavlan och otroligt många ord, både från icke-zigenare och från integrerade och icke-integrerade zigenare.

Men någon egentlig lösning på det tusen år gamla problemet kunde jag varken se eller höra. Ej heller minsta förklaring till varför vissa zigenare är ogillade och andra omtyckta. Varför är de det?

För är det inte så att zigenarna vill kunna ha båda livsformerna på samma gång, som var för sig inrymmer fördelar men också nackdelar. Fördelen vill man gärna ha. Nackdelen vill man gärna slippa.

Jag kanske i all enkelhet kan jämföra det med två livsformer hos mig själv som jag var för sig uppskattar, kanske på grund av medfödda gener som ju spelar en stor roll i alla människors liv.

Jag skulle nog av många "vanliga" människor bli kallad en "bohem"* och en sådan faller i hög grad utanför vårt normala accepterade samhällssystem och återfinns i huvudsak i konstnärskretsar. Men bohemen åtnjuter i regel samtidigt också stor acceptans bland medborgarna - kanske som ett slags avund över att kunna sätta sig över gängse normer.

Se tex en sådan lockande längtan efter att kunna sova ute i Vårherres fria natur under bar stjärnhimmel... istället för inomhus....!

- - -
När detta är sagt, måste jag - som i andra fall - undra över hur vissa frågor och problem plötsligt dyker upp i massmedia i flera länder samtidigt. Det kan ju så att säga bara ha en förklaring: ämnet har gemensam utgångspunkt någonstans och ska påtvingas så många som möjligt.

Lustigt nog har den stora danska tidningen Politiken tagit fatt i samma ämne, och - pinsamt nog - avslöjas samma tidnings okritiska återgivning av falska inlägg av Uriasbloggen.

*) ordet "bohem" har anknytning till zigenare genom sin etymologiska koppling till Böhmen.

1 Kommentarer:

Spjutflickan sa...

Barndomen tas från flickorna

Flickor måste försäkras rätten att vara barn och inte sexuella objekt. I ett helt år hölls en 14-årig zigenarflicka inspärrad i en lägenhet i Göteborg.

Försvinnanden bland barn sker obehagligt ofta, offer för samvetslösa människohandlare. Det verkar finnas en viss obalans i den svenska "godheten".

Barnbrudar, tvångsäktenskap och sexuellt utnyttjande är självklart i strid med FNs förklaring om barnets rättigheter från den 20 november 1959, förnyad den 20 november 1989, som de flesta länder (?) väl har undertecknat, eller har de inte? (Jo, bortsett från de som har skrivit under de Islamiska Människorättigheterna.)

Det är verkligen dags att vi gör något åt detta. Kan vi vuxna inte föreställa sig vilken skräck och avsky det måste innebära för varje barnbrud att helt enkelt "användas" av en vuxen man, och att detta skall fortsätta livet igenom när helst det passar honom.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.