13 november 2011

Vem bestämmer var skåpet ska stå?

Angela Merkel och Nicolas Sarkozy gjorde sig av med premiärministrarna i Grekland och Italien inom några få dagar. Det är mycket anmärkningsvärt att två politiker kan ta på sig att kasta ut demokratiskt valda statsministrar i andra länder, där de själva inte har någon röst.
De avsatte George Papandreou och Silvio Berlusconi på exakt samma sätt som härskaren i Kreml brukade göra sig av med sina första-sekreterare eller parti-bossar i satellitrepublikerna. I det ögonblick Papandreou föreslog att kalla till folkomröstning, var han dömd.
Fråga folk vad de själva vill ha? Kan man tänka sig!
Grekland och Italien är nu Tysklands protektorat.

Vid en presskonferens, fullt synliga för allmänheten, flinade Merkel och Sarkozy vid omnämnandet av Berlusconi.

En av mina svenska bekanta ser på situationen så här:

Visst kan man förstå tyskarnas protester men de ska faktiskt också vara glada över att de har greker och andra latinos inblandade. De borgar nämligen för att Euron varit svag under lång tid och därmed har tyska exportbolag haft en bra sits att konkurrera från, jämfört med om de hade haft D-marken kvar. Om man kopplar loss latinoländerna från Euron skulle den stiga i värde och tysk export avstanna, med arbetslöshet etc. som följd.
Merkel har ett svårt pedagogiskt problem eftersom hon måste skälla på latinoländerna för att dom misskött sin ekonomi, men bakom stängda dörrar är hon glad, eftersom hon exporterat bra under många år.
(Man ska också komma ihåg att både Tyskland och Frankrike för några år sedan bröt mot reglerna för den statliga ekonomin för länderna inom Euron, men självklart straffades inte dessa länder....)
Merkel vill absolut inte mista Euron, det skulle vara katastrof för Tyskland. Merkel har inget val hon måste rädda valutan. Skulle valutan kollapsa blir det kaos och panik och kostnaderna kommer att bli helt omöjliga att överblicka, men säkert är att kostnaden för alla länder i Europa skulle överstiga vad det i detta läge kostar att rädda valutan under politiskt kontrollerade former.

ECB (European Central Bank) kommer att rädda valutan om politikerna misslyckas, eftersom de har som uppgift att se till att finansmarknaderna är stabila och att bank- och betalsystem fungerar. ECB har heller inget annat val än att "trycka pengar", om det går så långt, genom att köpa olika länders obligationer. Problemet för ECB är att kunna sätta press på de olika länderna så att resp. statsfinanser kommer i någorlunda balans. Har man med greker och Berlusconi att göra är det ett vågspel.....

Eftersom enskilda stater inte har en egen sedelpress, men är helt självbestämmande så agerar de lite som bortskämda barn; pappa ECB kommer att rädda dem när det går åt h--vete, eftersom ECB har att ansvara för stabilitet. Banker, som är anses "för stora att tillåtas gå omkull", kan köra på lite som dom vill, eftersom centralbanken förväntas reda upp smeten när alternativet är kaos på finansmarknaderna.

Det är många problem som måste lösas, men ett är att man i framtiden måste ha regler för hur man hanterar stater som struntar i sina statsfinanser och använder statsfinanserna för att vinna val.

Min bekant tror att det kommer lösa sig. Euron består, men ju längre tid det tar innan man förmår latinoländerna att strama åt och reformera sin ekonomier till mer tillväxtorienterande, desto högre blir kostnaden. De som ser på alternativ för att placera sina pengar måste vara medveten om att statsobligationer inte är noll-risk, vilket vi alla lärde oss i skolan.....

Något som är bra på lång sikt är att de flesta länder måste minska sina statsfinanser och därmed låta den privata sektorn växa istället, det skulle kunna leda till bättre tillväxtutsikter på lång sikt.

Grekerna måste förstå att hur dom än vänder sig, måste de betala med ökad arbetslöshet och minskad disponibel inkomst, antingen via kaos när de inte längre har några pengar i statskistan eller att det blir en nedskärning under ordnade former via EU och IMF.

----------------------

Min bekant, ung och uppvuxen i ett socialdemokratiskt system, tror innerst inne att politiker kan lösa alla problem.
För egen del tror jag att verkligheten, den fria marknaden, kommer ifatt dem och krossar dem. När politiker kan manövrera värdet på pengarna efter sina egna önskemål går det åt skogen.
Historien visar att fiat-pengar har varit ett misslyckande. Faktum är att varje fiat-valuta (alltsedan romarna) har slutat med devalvering och eventuellt kollaps, inte bara valutan utan också den ekonomi som brukade fiat-valutan.
Både USA och Europa har alla de egenskaper på plats, som har lett till en kollaps av alla de andra fiat-valutorna i historien.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Gary North: "The New World Order" har stora problem. De europeiska underavdelningarna faller isär.
Det är lätta att se när ett viktig NWO arrangemang är i kris-läge. Företrädarna för de traditionella medierna frågar högt uppsatta talesmän, "Är detta ett hot mot ditt program?" De svarar: "Nej, detta är bara en tillfällig avvikelse." De säger detta om och om igen. Under tiden blir de händelser som ledde till den frågan bara mer hotfulla.

Det andra tecknet på en sann kris är att världens politiska ledare upprepade gånger träffas vid något som kallas toppmöten. Ett toppmöte betyder "överst i högen." De högsta tjänstemännen träffa varandra. De träffas privat, men mötet är synlig för media.

Anonym sa...

Det verkar trassligt. I min föreställningsvärld är det allra enklast att göra sig av med euron och införa nationella valutor. Jag tror att det skulle lösa problemet ungefär på samma sätt som man på 90-talet i Sverige gav upp Carl Bildts idé om en fast kronkurs och införde flytande kurs. I ett huj var problemet löst. Men innan detta skedde hade man ju enorm ångest inför konsekvenserna. Jag är så dum, så jag förstår inte vitsen med euro. När jag reser utomlands växlar jag med mig utländsk valuta och resten tar jag på kortet. Lätt som en plätt. Vad är det som är så besvärligt med detta och gör att vi nödvändigtvis måste ha en gemensam valuta ? Visst kan man köra några varv till med euron, men riskerar man inte då att få det som när man ohjälpligt trasslar in sitt garnnystan och ändå måste ge upp alla lösningsförsök för att slutligen klippa av garnet ?
/SB

Errbe sa...

ETT PAR KORREKTIONER

ECB står för European Central Bank.

Fast-kurspolitiken för kronan infördes av de socialdemokratiska regeringarna innan Bildt tog över. Båda sidorna i politiken var överens om att det gällde att skapa förtroende för den genom att hålla fast vid den även i blåsiga tider.

Den övergavs i samråd med socialdemokraterna. Efteråt är det lätt att säga att det gjordes för sent.

Knute sa...

EU-rådets ordförande Herman Van Rompuy: Italien behöver inte val!

Det är närmast helt officiellt nu: EU angriper demokratin som styrelseform.

“This country needs reforms, not elections,” he said bluntly.

Who is this guy? No really, who precisely does Herman Van Rompuy think he is in telling one of Europe’s most historic nations that it doesn’t need elections?

It’s jaw dropping stuff. It’s like thinking you’re having a nightmare only for it to dawn on you that this is actually happening. It’s real.

http://www.thecommentator.com/article/629/eu_s_van_rompuy_strikes_new_blow_against_democracy_telling_italy_it_doesn_t_need_elections

http://universalgeni.wordpress.com/2011/11/12/herman-van-rompuy-italien-behover-ikke-valg/
söndag, 13 november, 2011

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Ja, då är det klappat och klart. Då kan vi ställa in valet 2014. Det behövs inte längre. Men man vågar väl inte gå ut med det riktigt än. Kanske väntar man ett tag till innan man samlar ihop alla sverigedemokrater och fraktar iväg dem.

Anonym sa...

Om euron överlever tio år till så betraktar jag det som ett under. EU skulle bli någon form av imperium men kommer snart att gå under.
//// SS

Olli Rein sa...

Nu är ni inte rätt informerade. Varje enskild Riksbank inom Euroområdet har sin egen sedelpress, men får lov att sända in motsvarande belopp i statsobligationer till ECB. Dessutom har varje land en unik kod som gör att man vet varifrån sedlarna kommer.
http://www.sedelmynt.se/eur/sedlar.htm

Berit sa...

Olli, det låter som katastrofen i så fall är ännu närmare än vi tror

Olli Rein sa...

Ja det är väl lika knepigt som i USA, där 12 federala banker trycker dollar så fort det går.
I.o.f.s så skulle nog jag koncentrera mig på de högsta valörerna, även om dessa skulle ta lite mer tid i anspråk, vilket jag dock betvivlar. Irland sägs ha gjort bra affärer på detta sätt, genom att sälja sina visserligen högavkastande statsobligationer till ECB och använt sina kontanter till att köpa upp fasta tillgångar, dessa som Gud inte gör fler av, och på så sätt fått värdesäkra tillgångar för högst osäkra fordringar på den Irländska staten och i förlängningen deras skattebetalare. Det verkar som att ju mer politiker som är inblandade desto värre blir det, och desto mindre utrymme blir det för marknadskrafterna att rätta till de felaktigheter som politikerna väver in i systemen. Vi är på väg mot statskapitalism om politikerna får fortsätta att härja.

Mika Aalto sa...

EU är nazisternas fjärde rike. Ett sätt för nassarna att bevara Tysklands maktställning efter att man förlorat andra världskriget.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1179902/Revealed-The-secret-report-shows-Nazis-planned-Fourth-Reich--EU.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.