21 november 2011

What ever....

...säger tonåringarna här när de inte bryr sig.

Termen Supercommittee, eller Super Kongressen som vissa säger, syftar på en utvald grupp bestående av 12 medlemmar från både amerikanska representanthuset och senaten och utsedda för att hitta sätt att minska statsskulden med 1.2 triljoner dollar (1200000000000) över en period av 10 år.
( En titt på denna sida ger en uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om)

Super Kongressen består av sex ledamöter från vardera huset och politiskt ska de vara jämnt fördelade mellan Republikaner och Demokrater.

Det har förutspåtts ganska allmänt, att Superkommittén kommer att misslyckas med att nå enighet runt något slutgiltigt förslag om nedskärningar. Man är överens om att minska ungefär 600 miljarder men efter det sätter Demokraterna stopp och kräver att man höjer skatterna, trots att deras egen Messias tidigare sagt att "man höjer inte skatter under en lågkonjunktur".

Kommitténs teoretiska deadline är på onsdag, men realistiskt borde de kunna presentera en uppgörelse i dag eftersom det kommer att ta CBO (Congressional Budget Office) två dagar att granska vad de än kommer att föreslå.

Vi står inför ett underskott på 14 triljoner och de kan inte ens komma överens om hur vi ska skära ner 1.2 triljoner över 10 år!
Kongressen kunde inte komma överens tidigare, så de föste problemet vidare och de kan fortfarande inte enas efter månaders bollande.
Antingen kommer vi nu att drabbas av obligatoriska nedskärningar, som kommer att göra alla galna, eller också och troligtvis, kommer de FULLSTÄNDIGT att ge upp och hitta på någon sorts lag som de kan gömma sig bakom när de backar ur. Obama har sagt att om de försöker med det kommer han att lägga in veto och då kan det verkligen bli cirkus.


Under de intensiva förhandlingarna tidigare om höjningen av lånetaket gav Republikanerna med sig, framför allt därför att det hotades med nedskärningar i den militära budgeten.
Nu är man rädd att de 1.2 triljoner i besparingar kommer att uppnås inte bara genom att man skär ner på inhemska utgifter, utan också genom att man minskar försvarsutgifterna (inga nedskärningar i Social Security och endast små nedskärningar i Medicare) jämnt fördelade över tio år från 2013 till 2022. Militära experter säger att dessa minskningar skulle äventyra det nationella försvaret och därför kritiserar många konservativa John Boehner.

Vad än de hittar på nu, om hur vi ska spendera pengar år 2022, finns det ingen anledning att ta på allvar. Inte ens vad de hittar på inför nästa år.

Ingen Kongress kan lova och garantera vad framtida kongresser kommer att göra och historien bekräftar att sådana långsiktiga utgiftsprognoser och åtgärder är meningslösa.
Om fem eller tio år kommer Kongressen att använda pengarna till det som de då röstar att spendera dem på, oavsett vad man nu bestämmer att lånetaket ska vara. De finns de som dammat av en 10 år gammal budget och jämfört de faktiskt löpande utgifterna och det finns ingen relation alls. Det finns ingenting mera dött än förra årets budget.

Oron för framtida konsekvenser av Superkommitténs misslyckande är särskilt dumt, eftersom de antydda obligatoriska nedskärningarna inte ens skulle ta sin början förrän 2013. Det hela är en bluff. Det Republikanska partiet bör stå för begränsad statsmakt, lägre skatter och mindre utgifter. Det är vad väljarna tydligt önskade när de föredrog TeaParty-kandidater i de senaste valen. Om dessa mål inte kan uppnås genom förhandlingar med Demokraterna, måste de göras av väljarna, vartannat år från och med nästa november. Vilka skatter och utgifter som man ska ha år 2022 kommer att bero på vad väljarna bestämmer.

PS Fick just höra att The Supercommittee packat ihop och gått hem. Det är ju Thanksgiving på torsdag.
-----
Hittade denna video hos Lew Rockwell4 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det är sådana hisnande summor att man blir alldeles yr! Det hela är bara ett spel för gallerierna, för det finns inte en snöbolls chans i h-lvetet att en dylik statsskuld kan minskas. Det enda som återstår är att alla skulder försvinner över hela världen och alla länder börjar på ny kula och gör rätt den här gången. Och alla som har bidragit till denna sörja bör låsas in för all framtid på bröd och vatten.

Anonym sa...

vad händer om man stryker alla statsskulder på planeten på samma gång? det är ju bara fiktiva pengar ändå :)

Anonym sa...

Varför inte alla privata lån också samt alla kreditkortsskulder?
Kan man behålla de prylar man bara betalat en del av?
Lisa/

Ann-Marie sa...

Lisa; absolut! Det är naturligtvis inte rättvist, men är det rättvist att statsskulderna är som dom är och vi får betala mer och mer skatter? Och det betyder inte att man ska ut och skaffa på sig en massa prylar i tron att just det jag skrev kommer att ske ;o)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.