Film i USA förknippas med Hollywood och det faller sig inte naturligt att tänka på min hemstad Atlanta som en filmstad, men det är vad det blivit under de senaste åren.
Staden har nu en blomstrande film-och videoproduktion, som spänner från A-listade långfilmer till hundratals reklamfilmer, musikvideos och tv-spel.
Många snickare, frisörer, revisorer och andra arbetstagare som friställts genom den ekonomiska nedgången har hittat stadiga inkomster inom Atlantas snabbt växande film-och tv-industri.
Flera faktorer har bidragit till detta; lättheten att transportera människor till och från ett mycket stort flygfält, närheten till berg, stränder, gamla små städer och skyskrapor och storstadsmyller, allt inom räckhåll.
De två främsta anledningarna är emellertid
#1: att staten ger filmskaparna ett 20 procentigt skatteavdrag, samt ytterligare 10 procent om de inkluderar Georgias logo tillsammans med roll-listan i slutet på filmen.
#2 är att Georgia är en "Rätt till jobb-stat"
Man tvingas inte gå med i något fack när man får en anställning. 21 stater har den rätten och Kalifornien är inte en av dem och därför flyr filmproducenterna.
I går var jag med som statist i en nyproduktion av filmen "Coma" som ursprungligen var från 1978 med Michael Douglas i huvudrollen.
Den nya varianten som ska visas på A&E till våren har bl.a Steven Pasquale, Lauren Ambrose, Geena Davis, Brian J. Smith och Natalie Knepp i de framträdande rollerna. I filmen är jag en mycket sjuk kvinna som förmodligen mördas av någon av de ovanstående.
Jag var verkligen imponerad av den organisation som finns bakom kulisserna i denna industri. Ett par hundra människor inkluderande statister, kameramän, ljus-ljud-personal, verkliga skådespelare, transporter, kläder, make-up, mat ....allt sköttes effektivt.
Eftersom jag tillbringade den mesta tiden av dagen tillsammans med
statisterna insåg jag ganska snabbt att väldigt många tjänar hela sitt uppehälle på detta sätt och om de var fackanslutna kunde de bara vara med i filmer producerade av anslutna företag. Dessa filmproducenter måste betala löner som facket bestämmer och färre statister får jobb eller så flyttar företaget någon annanstans.
Alla jag talade med var glada över att de inte tvingades ansluta sig till något de inte trodde på.
I Atlanta är det relativt lätt även för nybörjare att få arbete som film-extra eller som en bakom kulisserna. Erfarenhet kommer mycket snabbt. Och även när filmproducenterna flyttar till ett nytt ställe utanför staden bidrar de till kvarstående ekonomiska fördelar vad gäller turism.
01 december 2011
Arbetstillfällen
Upplagd av
Berit
kl.
torsdag, december 01, 2011
Etiketter: Berit
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 Kommentarer:
Hej!
Vill bara påpeka det är inte bara film industrien som har flytt Kalifornien. Vi har en massa idiotiska politiker som styr denna en gång fina delstat. Ungefär samma typ som styr Sverige.
//Arne
Grattis till jobbet som statist. Du är verkligen i gott sällskap. I originalet av Michael Crichton så är ju ingen mindre än en viss Tom Selleck statist. Har du staterat förr? Här i min hemstad sökte man statister till zombie-rulle för några månader sedan. När jag läste om regissörens avsikter med filmen, den skulle nämligen bli mångkulturell, så avstod jag från att söka. Trist, hade varit kul att prova prostetisk make-up annars. Tydligen skulle rädslan för levande döda symbolisera svenskens rädsla invällare. Trist också för att det hade blivit Sveriges första zombie-rulle annars men jag avstår hellre än deltar i multikulti-tramset.
Är du med i The Vampire Diaries också? Har första säsongen på dvd men den andra har inte kommit ut här än.
Nej jag är inte med i någon bloddrypande vampyrfilm även om nog ett par som läser bloggen regelbundet tror att jag är en sådan! :)
Har inte varit statist tidigare men nu när jag är "upptäckt" blir det säkert fler tillfällen. Spelade en del teater i Sverige och blev antagen till en film med Sven Ingvars som skulle filmas i Gamla Linköping men inspelningen flyttades till Bulgarien pga. ihållande regn . Statisterna flyttades inte med och bra var väl det, för filmen var ingen höjdare precis.
Berit!
Jag är tydligen i fint sällskap. Jag var statist i en film av Ingmar Bergman som heter Kvinnodröm. Spelades delvis in i Göteborg i mitten på 1950 talet. Men blev aldrig tillfrågad igen.
//Arne
Filmen med Sven-Ingvars hette "Under ditt parasoll" och blev ett sånt fiasko att gruppen fick slita som djur under flera år för att bli av med skulderna. Den var dock inspelad i Ljubljana i forna Jugoslavien.
http://www.youtube.com/watch?v=4oqGsyyBsio
Så var det ja. Minnet sviker. Det var så länge sedan.
Sven Erik Magnusson: Sveriges bästa sångare!!
Här framför han "Corrine Corrina" endast 15 år gammal
http://www.youtube.com/watch?v=5W3EqY41PGc
Va' häftigt Berit!!! Du är en kändis ;o)
Vad beträffar fackföreningar så har dom helt spelat ut sin roll. En gång i tiden gjorde dom stor nytta, idag är dom bara en belastning för alla utom dom själva. Jag vet vad jag talar om, var inblandad i det hela en gång i tiden.
@Berit. TVD är inte mer bloddrypande än vad True Blood är. När jag först läste pm den senare serien att vampisarna levde helt öppet tyckte jag konceptet sög fett. När jag sedan började kolla på den så visade sig det faktiskt vara rätt kul ändå. Framför allt så uppskattar jag originaliteten i ett annars utslitet koncept. Dessutom så finns det rätt roliga karaktärer i serien. Lite kul dessutom att syskonen Stackhouse inte alls är från Lousiana utan Paquin kommer från Kanada och Kwanten från Australien. Alexander Skarsgård säger lite repliker på svenska emellanåt. Northman har en kvinnlig följeslagare som pratar svenska med kraftig brytning så förmodligen har hon lärt sig replikerna fonetiskt. Hans skapare Godric pratar svenska med dansk brytning (Allan Hyde).
Många av de personer jag träffade under mitt korta gästspel som skådis äter och andas film. Det är deras liv. Vi pratade en del om vad som skrämmer på film.
Numera kan man inte göra människor till skräckexempel som man kunde tidigare, eftersom det alltid finns någon "grupp" som då blir förolämpad. Under kalla kriget kunde ryssen vara boven och monstret men nu måste man ta till zoombies, vampyrer, utomjordingar, insekter, robotar....för att vara på den politiskt korrekta sidan.
PS. Konservativ, vit man kan fortfarande framställas som något riktigt ruskigt!
Jag är riktigt duktigt urless på zombies och vampyrer! Men när det visas någon gammal hederlig film med araber, ryssar eller dyl. som bovar tittar jag hellre på det. Vi kommer väl snart till den punkten när det blir politiskt inkorrekt att ha zombies och vampyrer som bovar också...
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.