30 december 2011

Dokumentärfilm, vad är det egentligen?

Vibeke Løkkebergs 'Gazas tårar' presenterades i Sveriges Television som en dokumentärfilm utan propagandasyfte. I själva verket är den till 100% producerad av Hamas - och det norska filmteamet var aldrig i Gaza!

I en intervju var "regissören" till och med så manipulerande att hon drog en parallell mellan Israels anfall vid nyåret 2009 och de ohyggliga morden på Utøya.

- - -
Det svenska TV-programmet "Kunskapskanalen" kör dagen igenom med det ena intressanta programmet efter det andra, från allmän information över populärvetenskap till forskning på högsta nivå.

Dokumentärfilm, vad är det egentligen? Vad ligger i ordet? Det ska väl betyda att saker som framförs kan dokumenteras som verkliga fakta, handgripliga och bevisbara.

Så långt, så bra!

Men det betyder inte att ämnet i fråga har betraktats från två eller flera sidor för mångsidighetens skull! Det kan mycket väl vara enögt sett. Om man känner till lite av massmedias och deras utövares politiska åsikter och/eller finansiella uppbackare, kan man kanske redan på förhand ana om dokumentärfilmen är ensidig propaganda, så man inte så lätt hoppar på limpinnen. Därmed inte sagt att den inte kan vara värd att titta på. Det kan den definitivt vara. Man ska bara komma ihåg att synpunkten inte är allmänt giltig.

Det gäller exempelvis två dokumentärfilmer om zigenare jag har sett i TV. De var så enögda som de bara kunde bli.

Zigenare, endast zigenare pratade på för fullt, klagade och var missnöjda. Hade diskrimineringslagarna haft allmän giltighet, så hade det kanske kunnat leda till åtal. Någon propagandafilm för zigenare var det inte heller, eftersom deras tal endast var påståenden utan fakta och bevis, så filmvisningen fick motsatt resultat. Det enda intrycket man fick var att de bodde trångt, hade många barn och inget arbete och hade det mycket smutsigt omkring sig.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Vad är INTE ruttet korkat fullt av lögner och styrt av djävulen själv i Mellan Östern ????
//// SS

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.